Opr. Dr. Hande Akbaş Takip edilmesi daha iyi olur
HABERİ PAYLAŞ

Takip edilmesi daha iyi olur

Haberin Devamı

HPV’nin yol açtığı siğillere hamilelikte de rastlanıyor. Gebeliğin başında bu siğillerin yakılması ve dondurulması yerine bir süre takip edilmesi daha iyi olur. Çünkü bazen kendiliğinden geriliyor. Böylece anne adayı boş yere anestezi almıyor.

Hamileyim, HPV var

3 aylık hamileyim ve HPV virüsüm olduğu söylendi. Test yaptırmadım, yaptırmak gerekir mi? Bir krem duymuştum. Acaba onu kullansam olur mu? Zararlı mı? Doktorum “Yakabiliriz” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsüne bağlı olarak siğiller gelişebilir. Sizin de vajina içinde tarif ettiğiniz yapılar siğile benziyor. Gebelikte bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla siğiller ortaya çıkabilir ve yayılabilir. Şu anda sadece 3 aylık hamile olduğunuzdan yakma veya dondurma işlemini bile önermem. Öncelikle takip edilmesinde fayda olacaktır. Bazen bu siğiller kendiliğinden gerileyebilir. Aşırı yayılmadığı sürece gereksiz yere anestezi almamanız için ellenmemesinde fayda var. Gebelik sırasında siğilleri gidermek için hiçbir ilacı kullanamazsınız. Bu ilaçların bebek üzerinde zararlı etkileri bulunur.

Fitil kullanıyorum

Muayenede doktor bana “Vajinal enfeksiyonun var” diyerek fitil ve şampuan yazdı. Fitili akşam uyumadan önce koydum ve ayağa kalkmadım. Ama sabah epey büyük bir kısmı geri geldi. Bu normal midir? İlk kez böyle bir ilaç kullanıyorum. Bir de verilen bu şampuanın herhangi bir yan etkisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlarda lokal etkisinden faydalanmak adına vajinal fitillere sık sık başvururuz. Bunları akşam yatmadan önce veririz ki gece boyunca kalsın ve etkisini göstersin. Sabahları geri kalan kısmının ayağa kalktığınız zaman geri gelmesi çok doğaldır. Vajinal şampuanları ise her gün nohut büyüklüğinde sadece dış dudaklara sürebilirsiniz.

Vajina daraltılır mı?

35 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Vajina daraltma ameliyatı hakkında bilgi verebilir misiniz? Eşimle bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Zor bir ameliyat mı, ne kadar sürüyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, maalesef normal doğumlar sonrası vajinada genişleme, idrar torbasında sarkma sık gördüğümüz bulgular oluyor. Kadının doğum sayısı arttıkça bu bulguların ortaya çıkma yaşı da öne geliyor. Vajinoplasti denilen ameliyatlar sizin durumunuzdaki hastalara yapılabilir. Ameliyat için 1 gece hastanede yatmanız gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder