Tamamen yok etmek mümkün olmuyor

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Human papilloma virüsü genital bölgede siğillere neden oluyor. Bu virüs bir kez vücuta girince asla yok olmuyor, bağışıklık sistemi zayıfladığında yeniden ortaya çıkıyor. Siğilleri tedavi ettirin, kendinize iyi bakın ve stressiz yaşayın.

Virüs geçmez mi?

36 yaşındayım. 10 yıl önce pappiloma adlı bir virüs çıktı. Özellikle sıkıntılı ve stresli olduğum dönemlerde çıkıyor. Doktor “Vücuduna bir kere yerleşti” dedi. Koterle yakıldı. Bu virüsten kurtulamayacak mıyım? İyileşmesi için krem kullanabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, human papilloma virüsü yani HPV vücuda bir kere girdikten sonra ne yazık ki tamamen yok edebileceğimiz herhangi bir tedavi şekli yok. Vücudunuzun savunma sistemi zayıfladığı zamanlarda genellikle aktive olur. Bu sebeple kendinize iyi bakmalı, mümkün olduğunca stresten uzak kalmalısınız.

Bunun bir de aşısı mevcut. Her ne kadar aşının da birtakım yan etkileri olsa da en azından birkaç tipe karşı koruyuculuk sağlar. Çıkmış olan siğiller için krem, yakma gibi tedavileri uygulayabilirsiniz. Virüsün bazı tipleri rahim ağzına da yerleşerek rahim ağzı kanserine neden olabildiğinden size önerim düzenli aralıklarla vajinal smear aldırmanızdır.

Kansızlık yüzünden mi?

Üç yıldır evli kadınım. Eşimle ilk yıl korunduk. Doktora gittim, tahlil yaptırdım. Aşırı kansızlık varmış. Beş aydır hamile kalmaya çalışıyorum ama olmuyor. Sizce nedeni kansızlık olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kansızlıkla gebe kalamamak arasında ilişki yoktur. Önerim gebe kalmadan önce öncelikle kansızlığınızın sebebini araştırmanız. Altında hastalık yatıyorsa, o zaman gebe kalmanıza engel bir durum yaratabilir.

Basit bir demir eksikliğiyse eksik olanın yerine konulmasıyla kanınız yükselecek ve bir daha aynı sorunu yaşamayacaksınız. Aksi taktirde kansızken gebe kalırsanız gebelikte demir depolarınızı bebeğinizle de paylaşacağınız için kansızlığınız artabilir ve ne yazık ki gebelikte kan nakli bile yapılması gerekebilir.

Kimyasal gebelik mi?

Adetim 3 gün geciktiği için test yaptım. Gebe değilim ama öncesinde pembemsi bir akıntı oldu. Kasıklarım çok ağrıdı. Okuduğum kadarıyla durumum kimyasal gebeliğe uyuyor. Böyle bir şey olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gecikme olmasına rağmen test negatif çıkmış yani büyük ihtimalle gebe değildiniz. Biyokimsal gebelik ancak kanda gebelik hormonunun yükselip ultrasonda kese görünür hale gelmeden düşmesidir. Bazen gebelik olmasa da var olan herhangi bir yumurtalık kistinde de adetlerde sizin bu ay yaşamış olduğunuz gibi ağrı ve lekelenmeyle başlayıp sonradan artma gözlenebilir. Bu durum biyokimyasal gebelik anlamına gelmez. Size önerim bir daha böyle ağrı yaşadığınızda kadın doğum uzmanına başvurmanız. Kesin tanıyı öğrenmiş olursunuz.

Yazarlarımızdan

28 Eylül 2020, Pazartesi 14:49
28 Eylül 2020, Pazartesi 11:47
28 Eylül 2020, Pazartesi 08:18
28 Eylül 2020, Pazartesi 08:07
Sıradaki haber yükleniyor...
holder