Opr. Dr. Hande Akbaş Tamamen yok olmadığı için kontrolde kalın
HABERİ PAYLAŞ

Tamamen yok olmadığı için kontrolde kalın

Haberin Devamı

HPV virüsü siğillere ve rahim ağzı kanserine neden oluyor. Bu virüs bir kere vücuda yerleşmişse tamamen yok olmadığı için kendinize çok iyi bakmanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz ve düzenli olarak doktora gidip vajinal smear aldırmanız gerekir.

Kaç yaşıma kadar kullanayım?

38 yaşında kadınım. 6 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapları kaç yaşına kadar kullanabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde erken yaşta pıhtı atması, felç öyküsü yoksa ve sigara içmiyorsanız 40 yaşına kadar düzenli doktor kontrolünde kalmak şartıyla doğum kontrol ilaçlarına devam edebilirsiniz. Bu ilaçların maksimum 10 yıl kullanılmasını veya 40 yaş doldurulduğunda bırakılmasını öneririz. Ayrıca meme muayenenizi de düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin.

Çocuğum olmaz mı?

3 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Kistlerim için doğum kontrol hapı kullandım, geçti. Bu sefer doktor yumurta boyutunun küçük olduğunu söyledi. İlaç verdi kullandım ama ultrason sonucuna göre yumurtalar büyümüyor. Acaba çocuğum olmayacak mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama yazdığınıza göre yumurtalık rezerviniz azalmış görünüyor. Size önerim çocuk sahibi olup olamayacağınızı anlamak amacıyla lütfen üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana vakit kaybetmeden başvurmanızdır.

Neden biyopsi yapıyorlar?

30 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. Smear testinde doktor HPV bulunduğunu söyledi. Biyopsi yapılması gerekiyormuş. Neden biyopsi yapmak istiyorlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısı için uygulanır. Amaç rahim ağzı kanserlerinin en önemli sebebinden birisi olan HPV denilen virüse bağlı rahim ağzınızda değişiklik olup olmadığını görmektir. Sizde muhtemelen HPV’ye bağlı birtakım erken hücresel değişiklik teşhis edilmiş olmalı ki doktorunuz biyopsi önermiş. Genellikle kolposkopi denilen rahim ağzınızı yaklaşık 400 kat büyüten bir alet eşliğinde şüpheli görülen yapılardan tek tek biyopsi alınarak patolojiye gönderilir.

Gönderilen yapılarda smear sonucunuzdakinden daha ileri bir lezyon olup olmadığından emin olunur. Daha ileri bir lezyon tespit edilirse o zaman etkilenmiş olan bölgenin bir kısmı konizasyon denilen operasyonla çıkarılır. HPV bir kere vücuda girmişse hep varlığını devam ettireceği için kendinize iyi bakmalı, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalı ve vajinal smear kontrollerinizi aksatmadan yaptırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder