Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi için de kullanılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi için de kullanılıyor

Doğum kontrol hapları kadınları gebelikten koruduğu gibi bazen de tedavi amaçlı veriliyor.

Adet düzensizliği, aşırı tüylenme gibi sorunları olanlarda kullanılan ilaçların yan etkileri de gittikçe azalıyor.

Smear alındı

24 yaşındayım. Akıntı nedeniyle doktora gittim, smear aldırdım. Sonucu yazıyorum. HPV tip tayini gerekli mi? Rahim ağzı için ameliyat önerildi, siz ne dersiniz? HPV aşısının bana yararı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smearinizde bazı hücrelerde anormal değişimler gözlenmiş. Bu tür bir sonuç çıktığına göre zaten HPV’nin yüksek risk taşıyan tipini almışsınız. Ayrıca tip tayini yaptırmanızın size faydası bu saatten sonra olmaz.

Haberin Devamı

Konizasyon denilen cerrahi bir yöntemle etkilenen rahim ağzı bölgesi çıkarılmalı ardından bir süre smear ile rahim ağzınız yakın takip edilmelidir.

Gebe kalabilir miyim?

37 yaşındayım. 3 ay önce evlendim. Daha önce ilişki yaşamadığım için gebe kalıp kalamayacağımı bilmiyorum. Sizce beklemeli miyim? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 37 yaşından sonra kadınlarda doğurganlık belirgin oranda azalmaya başlar. Size önerim üreme alanında uzman bir hekime başvurarak yumurtalık rezervinize ve eşinizin sperm sayısına baktırmanız. Bunlarda sorun yoksa 6-9 ay kendi kendinize deneyin. Ama sorun varsa vakit kaybetmeden gereken yapılsın diye doktora başvurun.

İlacımı yanlış içtim

Adetim pek düzenli olmadığı için 9 ay gibi bir süredir doğum kontrol hapı kullanıyorum. Düzenli kullandığım zaman olmam gereken sürede adet oluyorum. Son 3 hapımı unuttum ve yanlış içtim. Normal adet günümden 3 gün önce korunmasız ilişkiye girdim. Adet görmedim. Acaba hamile olma olasılığım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli doğum kontrol hapını kullanan kadınların sadece son 3 hapını unutmakla hamile kalması çok düşük ihtimaldir. Hapı kestikten 1 hafta sonra genellikle adetin başlaması gerekir. Başlamadığı durumda kanda (bhcg) gebelik hormonu baktırıp sonra ilacınıza devam edin lütfen. Unutmayın, doğum kontrol ilaçlarını düzenli kullanmak çok önemlidir.

Kilo mu alırım?

27 yaşında kızım. 3 ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol haplarıyla korunacağım. Bu hapların kilo aldırdığı ve aşırı tüylenme yaptığı doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarıyla ilgili kulaktan kulağa dolaşan kilo aldırma, tüylenmeye neden olma gibi bulgular doğru değildir. Tam tersi biz bu tür ilaçları tüylenme artışı olan kadınlarda tedavi amacıyla bile kullanırız.

Hele günümüzde üretilen epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları sayesinde kadınlarda yan etkiler çok azaldı. En az 1 yıl çocuk sahibi olmak istemiyorsanız benim de önerim doğum kontrol ilacı kullanmanız. Keza almayı unutmadığınız sürece koruyuculuğu en yüksek yöntem budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder