Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi edici etkisi yoktur
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edici etkisi yoktur

Tüylenmede, kiloda artış ve adet düzensizliğine yol açan polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Bu rahatsızlıkta verilen ilaçlar tedavi etmiyor, sadece hastanın şikayetlerini kontrol altına alıyor.

Şans ne kadar?

4 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Ancak 1 ay oldu, hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını bıraktıktan sonra 2-3 ay içinde yumurtlama eski haline döner. Birkaç ay sonra bu ilacı hiç kullanmamış birinin her ay şansı ne kadarsa sizin de o kadar olacak.

Haberin Devamı

Kistler geçer mi?

27 yaşındayım, 3-4 ayda bir adet görüyorum. Doktora gittim, kist olduğunu söyledi. Doğum kontrol hapı verdi, 2 yıldır kullanıyordum ama 3-4 ay önce bıraktım. Adet göremiyorum. Kistler yüzünden mi anne olamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde polikistik over sendromu var. Yarattığı hormonal düzensizlik nedeniyle adet düzensizliği, kilo artışı ve tüylenmeye yol açar. Bu sebeple doktorunuz ilaç vermiş. Bu ilacın tedavi edici etkisi yoktur. Sadece şikayetlerinizi kontrol altına alır. Kullandığınız sürece adet düzensizliğiniz ve tüylenmedeki artışınız düzene girer. Polikistik over sendromunun genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülür. Hamilelik düşünüyorsanız ilacı kesin. Kestikten birkaç ay sonra yine adet düzensizliği başlarsa o zaman bir an önce doktora başvurun.

Kilo yapar mı?

Doğum kontrol hapı kilo yapar mı? Eşim kilo yapar diye kullanmak istemiyor. Prezervatif dışında korunmak için ne kullanabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının kilo aldırdığı doğru değil. Genellikle adet düzensizliği olan kadınlar doğum kontrol ilacı kullandıklarında, altta yatan hastalıklarına bağlı kilo alırken düzenlemek için verilen doğum kontrol ilaçlarını suçlar. Bu haplarla ilgili bilimselliği bulunmayan söylentiler yayılmıştır. Çok çeşit korunma yöntemleri var. Ama hangi yöntemin size en uygun olduğunu ancak bir doktor muayene sonrası söyler.

Anne olur muyum?

Normal yollarla adet göremiyorum. Sadece ilaçlarla oluyor. Evliyim ve çocuk istiyorum. Acaba benim hamile kalma şansım var mı? Doktor “Guatr normal ama hamilelik için fazla çalışıyor” dedi. Yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Benim gibi primer amenore olup hamile kalan var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, primer amenorenin birçok nedeni olabilir. Öncelikle kesin nedeni bulunmalı. Çünkü tedavi yöntemleri ona göre farklılık gösterir. Örneğin; yumurtalıklarınız doğuştan yok ya da hiç çalışmıyorsa o zaman tüp bebekle bile gebe kalma ihtimaliniz yok. İlaçlar sizin sadece adet görmenizi sağlar ama yumurtlama üzerine etkileri yoktur. Size önerim bu hormonal durumunuza genetik sorun eşlik ediyor mu diye kanda genetik tahlil yaptırmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder