Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi edilmezse gebelik zorlaşır
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edilmezse gebelik zorlaşır

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu zaman belirti vermiyor. Zamanında fark edilir ve hemen tedaviye başlanırsa kısa sürede geçiyor. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırıyor, dış gebelik riskini arttırıyor.

Mikrop kapmışım

34 yaşındayım, vajinal akıntı nedeniyle doktora gittim. Akıntının nedeni klamidya adında bir mikrop olduğunu söyledi. Tedavi edilmediğinde önemli rahatsızlıklara yol açabiliyormuş. Bu mikrop ve yol açtığı jinekolojik rahatsızlıklar nelerdir, bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında sık rastlanan mikrop olup en önemli özelliği tedavi edilebilir olmasıdır. Doktorunuz bunu tespit eder etmez size gerekli ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt veren bir mikrop olduğundan korkmanızı gerektiren bir durum kesinlikle oluşturmaz.

Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratarak ileride gebe kalmayı zorlaştırır. Özellikle tüplerinize hasar vererek gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini artırır. Klamidya enfeksiyonu birçok insanda herhangi bir bulgu oluşturmaz. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Menopoz rahat geçsin

46 yaşındayım, akıntı şikayetiyle doktora gittim. Doktor, menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Acaba bu dönemi rahat geçirmek için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz tamamen kesilmediyse mevcut rezerviniz sizi birkaç yıl daha idare edecektir. Bu yüzden henüz hormon almanıza gerek yok. Ateş basması ve terleme şikayetleriniz çok dayanılmaz değilse, gereksiz yere hormon kullanılmasını pek önermiyorum.

Keza dışarıdan alınan hormon takviyelerinin meme kanseri riskini artırdığına yönelik birçok kanıt var. Bu dönem için en güzeli sağlıklı beslenmeniz, spor yapmanız ve kemik sağlığınızı korumak için kalsiyum takviyesi almanızdır.

Ne zaman hamile kalınır?

Kadının hamile kalması için ilişkiden sonra ne kadar beklemek gerekir? Her gün ilişkiye girilse de gebe kalınır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişkiden sonra hemen ayağa kalksanız dahi gebe kalacaksanız kıalırsınız. Toplumda önerilen ilişkiden sonra kalçanın altına yastık koyma, ayakları havada tutma gibi yöntemler bilimsel değildir. İlişkiye her gün girmekle de gebe kalabileceğiniz gibi genellikle bu alanda tecrübeli biz uzmanların önerisi ilişkiye yumurtlama zamanı gün aşırı girmektir. Böylelikle sperm kalite ve sayısı bir miktar artmış olacaktır. Ama sperm çok iyiyse her gün cinsel ilişkiye girmekle de çok rahat hamile kalabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder