Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi gecikirse anne olmak zorlaşır
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi gecikirse anne olmak zorlaşır

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu zaman belirti vermiyor. Zamanında fark edilir ve tedaviye başlanırsa kısa sürede geçiyor. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırıyor, dış gebelik riskini artırıyor.

Akıntım fazla

28 yaşındayım, vajinal akıntım için doktora gittim. Nedeni klamidyaymış. Çok acil tedavi gerekiyormuş, ilaçlar verdi. Düzenli kullanmazsam sorun büyürmüş. Acaba ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri arasında sık rastlanandır. En önemli özelliği tedavi edilebilmesi. Doktorunuz gerekli ilaçlara başladıysa tedaviye kolay yanıt verir. Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında geri dönüşümsüz hasar yaratarak gebe kalmayı zorlaştırabilir. Özellikle tüplerinize hasar vererek gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini artırır. Klamidya enfeksiyonu birçok kişide bulgu vermez. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Haberin Devamı

Polikistik over miyim?

Adetimin 3’üncü günü yaptırdığım test sonuçlarımı yazıyorum. Bana polikistik over olabileceğim söylendi. Ama bu hastalıkla ilgili belirtim (kıllanma vs) yok. Ultrason sonucu da normal. Bu tahlile göre polikistik over olabilir miyim? Tahlillerimde anormallik var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, göndermiş olduğunuz hormon değerleri normal sınırlarda. Herhangi bir sorununuz da yoksa polikistik over sendromu korkusuyla niçin bu testleri yaptırdığınızı anlayamadım. Eğer adet düzensizliğiniz varsa hormonal kaynaklı gibi durmuyor rahat edebilirsiniz.

Ağrım var, neden?

Bugün aşılamadan sonraki 6’ncı gün. Hâlâ hafif karın ağrısı ve memelerde hassasiyet var. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle aşılama öncesi yumurtalarınızı büyütmek için kullanılan hap veya hormonal iğneler bahsettiğiniz türden karın ağrısı ve memelerde ağrıya sebep olabilir. Yaklaşık 6 gün sonra zaten kanda gebelik hormonu baktıracaksınız, umarım gebelik oluşmuştur.

Depresyona girdim

28 yaşındayım. Eşim 30 yaşında. Anne olmak istiyorum 2 yıldır çocuğum olmuyor. Hastalığım hiperprolaktemi. Depresyona girdim. Tedavi görüyorum. Sizce çocuğum olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiperprolaktinemi tek başına kısırlık sebebi değildir. Öncelikle prolaktin hormonunuzu yükselten sebep tespit edilmeli. Eğer beyinde tümoral bir yapı yoksa o zaman bu durum ilaçlarla kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Depresyon için aldığınız ilaçlar bile prolaktin hormon düzeyinizi arttırabilir. Size önerim üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurarak gebe kalamamanızın gerçek nedeninin araştırılmasını sağlamanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder