Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi şeklini belirlemek için
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi şeklini belirlemek için

Menopoza girme yaşı gelen ama kanaması yoğun olan kadına biyopsi en doğru seçenek. Altta yatan kötü bir hastalık olup olmadığı araştırılır. Sonuç temizse doktorun önerdiği şekilde tedavinizi sürdürebilirsiniz.

Zararı olur mu?

İki kistim var, sağ overde 3.5 santim basit görünümlü, sol overde 19 mm basit kist izlendi yazıyor. Zararı olur mu? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız önemli. Ama sağ yumurtalıktaki kist yeni teşhis edildiyse adet bitiminde tekrar ultrason ile bakılmasını öneririm. Kist duruyorsa o zaman tümör belirteçleri ve dopler ultrason ile yeniden değerlendirilmeli. Normalse kist takip edilmeli. Büyüme varsa veya uzun süreli takibe rağmen gerilemiyorsa ancak o zaman laparoskopik yolla alınıp patolojik açıdan incelenmeli.

Haberin Devamı

Yırtık var

Evliliğimin ilk yıllarında vajina girişinden başlayan yırtık oluştu. Geçen gün ağdadan sonra baktım ve gerçekten bir yırtık var. Ağrı sızı yapmıyor. Bu durumdan çok utanıyorum. Hangi doktora gitmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli ilişkide olan her kadın yılda en az 1 kere kadın doğum muayenesine gitmeli ve vajinal smear aldırmalıdır. Korkacak bir durum yok. Jinekolojik muayene sırasında mutlaka o bölgede bir yırtık var mı bakılmalı. Varsa müdahale edilmesi gerekir mi tümünü doktorunuz anlayacak ve sizi yönlendirecektir.

FSH değişir mi?

Eşim ve ben 31 yaşındayız 1.5 yıllık evliyiz. 6 aydır korunmuyoruz. 1 kimyasal gebelik geçirdim. Adetin 3’üncü günü tahllillerimi yaptırdım. Sonuçları size yazıyorum. Doğal yoldan gebe kalır mıyım? Aşılama denenemez mi? FSH değeri aydan aya farklılık gösterir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH aydan aya farklılık gösteren bir hormon olmakla beraber 12’ye kadar rezervinizin çok kötü olmadığını düşündürüyor. En iyisi ultrasonda yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi. Bu konuda deneyimli bir gözün ultrasonda göreceği rezerv size yol gösterir. Bu iyiyse ve eşinizin spermleri normalse o zaman 6 ay daha denemenizin zararı olmaz. Kimyasal gebelik de geçirdiğiniz için rahim filmi çektirmeniz iyi olur.

Haberin Devamı

Hormonlu spiral takıldı

55 yaşındayım, menopoza giremedim. Kanamalarım çok yoğun olduğu için hormonlu spiral takıldı. 40 gün oldu, leke şeklinde kanamalarım var. Doktor “3 ay sürer” dedi. Acaba her şey yolunda mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde menopoz yaşı ortalama 50- 52’dir. Kanamalarınızın yoğun olması ve yaşınız itibariyle size hormon içeren spiral takılmadan önce rahminizin iç duvarından biyopsi yapılması uygun olurdu, Belki de size yapılmıştır. Yapılmadıysa mutlaka yaptırın. Altta yatan kötü huylu bir şey olup olmadığını araştırtın. Biyopsi sonucu normalse hormonlu spiralin kanamalarınızı azaltacağı kanaatindeyim. Rahminize lokal hormon etkisi yapması nedeniyle vücuda zararı olmaz. Ama yaşınız itibariyle mamografi gibi tetkiklerinizi düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder