Opr. Dr. Hande Akbaş Tedaviden önce dondurmak iyi bir seçenek
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviden önce dondurmak iyi bir seçenek

Bazı hastalıkların tedavilerine bağlı sperm- yumurta üretimi duruyor ya da kromozomlar bozuluyor. Bu yüzden tedavi öncesi yumurta ve spermlerin dondurulması iyi olur. Hasta iyileşir, tüp bebekle çocuğunu kucağına alabilir.

Sperm sayısı düştü

Tüp bebek için tedaviye başlayacaktık. Eşim lenfoma oldu, kemoterapi gördü. 80 milyon sperm sayısı 15 binlere düştü. Doktor, bu spermlerden bir havuz oluşturup içlerinden sağlıklı olanları seçecekti. Bu hafta eşimin hastalanmadan önceki dondurulmuş spermlerini istedi. Doktorun son şansımızdan başlamak istemesi kafamızı karıştırdı. Ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine bağlı olarak sperm veya yumurtanın üretiminin tamamen durması, DNA’sında kırılmalar veya kromozomlarında bozulmalar meydana gelebilmesi riskleri var. Genellikle bu tedavilerden öncesinde hastanın çocuğu yoksa mutlaka yumurta veya sperm dondurma seçeneği sunulmalıdır.

Eşinizin tedavisinin üzerinde 9 yıl geçmiş ve şu anda sperm üretimi tekrar başlamış. Genetik hasar oluşmuş olsa bile bu kadar uzun yıllar sürmesi beklenmez. Şu anda mevcut meniden alınan spermlerle tüp bebek deneyebilirsiniz. Denemede spermlerin döllenme kapasitesi çok kötü olursa, gelişen embriyolar iyi olmazsa ancak o zaman tedavi öncesi dondurulmuş sperm hücrelerine başvurmanın daha akıllıca olduğunu düşünmekteyim.

Bitkisel tedaviyle çocuğumuz olur mu?

Eşimde sperm sayısı 200 bin, morfoloji yüzde 2 çıktı. Hormonlar normalmiş. Bize nasıl bir yol önerirsiniz? Bitkisel tedavi işe yarar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperminde görülen yapısal bozukluktan çok bizim için önemli olan sperm sayısının düşük olması. 200 bin spermle doğal yollardan gebe kalabilme şansınız çok düşük. Önerim tüp bebek denemeniz. Tüp bebek için bu sayı yeterli olur.

Spermdeki azalma sebebe bağlı olarak zamanla daha hızlanabilir, vakit kaybetmeyin. Bitkisel tedaviler bize engel olmaz ama sırf onlara ümit bağlayıp vakit kaybederseniz bu sefer kadınlarda kaçınılmaz sorun olan yumurta rezervinin de zamanla azalmasıyla çocuk sahibi için iyice gecikmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Korunmuyoruz

28 yaşındayım, 5 senelik evliyim. Doğum kontrol hapı içtim, 6 aydır korunmuyoruz. Gebelik gerçekleşmedi. Yumurtlamayı artırmak için ilaç kullansam, zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4.5 yıl çok ciddi bir korunma yöntemini kullandığınız için gebe kalmamış olmanız son normal. Hapı bıraktıktan sonra yumurtlama 2-3 ay içinde tam olarak geri gelir. Esasında sizin aktif denemeniz henüz 3 ay sayılır. Yaşınız genç, eşiniz sadece sperm örneği versin.

Normalse 6-9 ay daha denemeye devam edin lütfen. Yumurtlatıcı haplara gerek yok. Keza sperm ve tüplerinizin durumunu bilmeden böyle haplar kullanmak çok yanlış olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder