Opr. Dr. Hande Akbaş Tedaviden önce dondurulursa
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviden önce dondurulursa

Bazı hastalıkların tedavisine bağlı olarak sperm ya da yumurta üretimi durabiliyor ya da kromozomlar bozuluyor. Bu nedenle tedaviden önce yumurta ve spermlerin dondurulması iyi bir seçenek. Kişi iyileşince tüp bebek yöntemiyle çocuğunu kucağına alabilir.

Bebek istiyoruz

Tüp bebek için tedaviye başlayacaktık. Eşim 9 yıl önce lenfoma oldu, kemoterapi gördü. Sperm sayısı 15 binlere düştü. Doktor, bu spermlerden havuz oluşturup sağlıklı olanları seçecekti. Bu hafta eşimin dondurulmuş spermlerini kullanabileceğini söyledi. Eşim istemiyor. Doktorun son şansımızdan başlamak istemesi kafamızı karıştırdı. Ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapi ve radyoterapiye bağlı olarak sperm veya yumurtanın üretiminin durması, DNA’sında kırılmalar veya kromozomlarında bozulma riskleri bulunduğundan genellikle bu tedaviden önce hastanın çocuğu yoksa mutlaka yumurta veya sperm dondurma seçeneği sunulmalı. Eşinizin tedavisinin üzerinden 9 yıl geçmiş ve şu anda sperm üretimi tekrar başlamış. Şu anda mevcut meniden alınan spermlerle tüp bebek deneyebilirsiniz. Denemede spermlerin döllenme kapasitesi çok kötü olursa, gelişen embriyolar iyi olmazsa ancak o zaman tedavi öncesi dondurulmuş sperm hücrelerine başvurmanın daha akıllıca olduğunu düşünmekteyim.

Kanamam azaldı

25 yaşında kızım. Adetim 4 aydır sadece 2 gün sürüyor. Daha önce 5 gündü. Doktor “Adetin düzenli geliyorsa sorun değil” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet süresi her kadında değişse de genellikle 2-8 gün arası normal kabul edilir. Endişe yaratacak bir durum yok. Bazen adet döneminde alınan ağrı kesici gibi ilaçlar kanama miktarını azaltabilir. Siz bu tür ilaçlar kullanıyorsanız bu nedenle azalmıştır. Bir ara guatr için hormonlarınızı kontrol ettirin. Eğer bu da normal ise yeterli olacaktır.

Kısır olur muyum?

34 yaşında, 2 yıllık evliyim. Düzensiz adet görüyorum. Doktor yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. 2 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Son 4 aydır içmiyorum. Korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. Bu ilacı bekarken kullanan kadınların kısır olabileceği söyleniyor. Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanılanın aksine doğum kontrol ilaçları kısırlığa sebep olmaz. Doğurganlığı olduğu düşünen kadın, korunmak için doğum kontrol ilacı kullanır ve sonra bebek kararı verdiğinde bırakır ve gebe kalamayınca bunu hapa bağlar. Oysa o kadın doğum kontrol ilacı kullanmasaydı da kısırdı. Sadece bunu bilmiyordu. Yumurtalığınızdaki kistin ne olduğuna bakmak lazım. Eğer bu çikolata kistiyse gebe kalamamanızın en önemli nedeni bu olabilir. Yaşınız da 35’e yaklaştığı için kistiniz endometriozis denilen çikolata kistiyse 6 aya kadar gebe kalamazsanız vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında tecrübeli bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder