Opr. Dr. Hande Akbaş Tedaviden sonra kontrole
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviden sonra kontrole

Mantar ya da vajinal iltihap için doktorun verdiği tedaviyi eksiksiz uygulamalı, bitince kontrole gitmelisiniz. Her şey yolundaysa ilişkiye girebilirsiniz. Enfeksiyon geçmemişse mikrobu eşinize bulaştırabilirsiniz.

Fitili kullanayım mı?

Vajinada iltihap ve mantar var. Doktorum fitil ve krem verdi. Fitillerden birini kullandım ve 3 gün sonra adet gördüm. Yeni fitili adet bitiminde mi kullanayım? Fitili 3 gün ara ile kullanıyorum. Kullandıktan 2-3 gün sonra ilişkiye girmenin sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında vajinal fitil kullanımına ara veriyoruz. Çünkü yoğun günlerdeki adetinizle birlikte fitil geri gelebilir ya da emilimi azalabilir. Keşke adetiniz bittikten sonra tedaviye başlasaydınız. Madem ki geriye 3-4 adet fitil kaldı, size önerim adetiniz lekelenme şeklinde azaldığı zaman geri kalan tedaviyi de tamamlamanız ve tüm fitilleri bitirmeniz. Tedavi bittikten sonra doktora kontrole gitmeli, enfeksiyon tam olarak iyileşmişse ancak ondan sonra ilişkiye girmelisiniz. Aksi taktirde enfeksiyonu partnerinize de bulaştırabileceğiniz için siz iyileşseniz bile ondan size tekrar mikrop bulaşabilir.

Haberin Devamı

İkinci çocuğumuz olmuyor

Eşimin sperm testinde sadece 1-2 hareketli, 1-2 hareketsiz sperm gözlendi. Bir kızım var. İkinci çocuğu istiyoruz, olmuyor. Normal yollarla hamile kalamıyorsam acaba tüp bebekle gebelik elde edilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda birçok hasta var. Yani ilk çocukları doğal yollardan oluyor, ikinci kez gebe kalamıyorlar. Kızınızın yaşınızı yazmamışsınız. Ama zaman içinde eşinizin sperm sayısında belirgin azalma olmuş. Şu anki sayıyla ne yazık ki doğal yollardan gebe kalabilme ihtimaliniz hemen hemen hiç yok. Eğer ikinci çocuğu mutlaka düşünüyorsanız yapılabilecek tek doğru şey direkt tüp bebeğe başvurmak. Zaman içinde mevcut sperm yapımının daha da azalması söz konusu olabilir. Eğer çocuk istiyorsanız çok vakit kaybetmeden hekime başvurmanızı öneririm.

Korunmuyoruz

3 yıllık evliyim ve çocuğum olmadı. Korunmuyoruz. Adetlerim her zaman düzensiz. 1 yıldır kistim vardı, o düzene girdi. Hormonlarım düzenli, tek sorun fazla kilo ve adet görememem. Bu durumda olup hamile kalan var mı? Bir türlü zayıflayamıyorum. Ne olur yardım edin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetlerinizin düzenli olmaması yumurtlamanızın da bozuk olduğunu gösterir. Bu sebeple kendi kendinize gebe kalabilme ihtimaliniz çok düşük. Artık daha fazla kendi kendinize denemeye çalışmak yerine üreme tıbbıyla ilgilenen bir uzmana başvurun. Hem aşırı kilo ve hormon bozukluğunuza çare aranmalı hem de 3 yıldır denemenize rağmen olmadığı için bebek sahibi olabilmeniz için daha ileri tetkikler yapılıp üremeye yardımcı yöntemlere başvurulmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder