Tedaviden sonra kontrole

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Mantar ve vajinal iltihap için doktorun verdiği tedaviyi uygulamalı, bitince kontrole gitmelisiniz. Her şey yolundaysa ilişkiye girebilirsiniz. Geçmemişse mikrobu eşinize bulaştırabilirsiniz, dikkatli olun...

İkinci çocuğumuz olmuyor

Eşimin sperm testinde sadece 1-2 hareketli, 1-2 hareketsiz sperm gözlendi. Bir kızım var ama ikinci çocuğumuz olmuyor. Normal yollarla hamile kalamıyorsam acaba tüp bebekle gebelik elde edilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda birçok hasta var. Kızınızın yaşınızı yazmamışsınız. Ama zaman içinde eşinizin sperm sayısında belirgin azalma oluşmuş. Şu anki sayıyla doğal yollardan gebe kalabilme ihtimaliniz hemen hiç yok.

Eğer ikinci çocuğu istiyorsanız tek doğru yöntem direkt tüp bebeğe başvurmak. Zamanla mevcut sperm sayısı daha da azalabileceğinden çok vakit kaybetmeden hekime başvurmanızı öneririm.

Adet bitince mi kullanayım?

Vajinada iltihap ve mantar var. Doktorum bana fitil ve krem verdi. Bir fitil kullandım, 3 gün sonra adet gördüm. Fitili 3 gün ara ile kullanıyorum. Kullandıktan 2-3 gün sonra ilişkiye girmenin sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında vajinal fitil kullanmayın. Çünkü yoğun günlerdeki adetinizle birlikte fitil geri gelebilir ya da emilimi azalabilir. Madem ki geriye 3-4 fitil kaldı, size önerim adetiniz lekelenme şeklinde azaldığı zaman geri kalan tedaviyi tamamlamanız ve tüm fitilleri bitirmeniz.

Tedavi bittikten sonra doktorunuza kontrole gitmeli, enfeksiyon tam olarak iyileşmişse ancak ondan sonra ilişkiye girmelisiniz. Aksi taktirde enfeksiyonu partnerinize de bulaştırabileceğiniz için siz iyileşseniz bile ondan size tekrar mikrop bulaşabilir.

Gebelik mümkün mü?

Hande Hanım, size eşimin değerlerini yazıyorum. Acaba bu değerlerle doğal yoldan gebelik elde etmek mümkün olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mililitrede toplam sperm sayınız doğal yollardan hamilelik elde edebilmek için düşük. Size önerim üreme tıbbı alanında uzman hekime başvurmanız. Bu değerlerle asla gebelik olmaz diyemem. Ama beklerken eşinizin yumurtalık rezervi azalacağı için sorunlara yumurta faktörü eklenir.

Bazen varikosel teşhis edilerek üroloji uzmanı arkadaşlar ameliyat öneriyor. Hasta da sanki ameliyattan sonra hemen gebe kalabileceğini zannederek bu ameliyatı oluyor. Oysa ki 6 milyon gibi değerlere inmiş bir spermiyogramda ameliyat sonrası değerler asla 15 milyon olamayacağı gibi nadiren daha kötüleşebilir.

Size önerim yumurtalıklarınızda ciddi ağrı gibi bir şikayet yoksa varikosel teşhis edilse bile hemen ameliyat olmayın. 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder