Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavinin başarı şansı artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tedavinin başarı şansı artıyor

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyonun tedavisinde verilen ilaçları eşlerin de kullanmalarını istiyoruz. Çünkü tedavi edilmeyen erkek taşıyıcı olarak hastalığın sürekli yenilenmesine neden oluyor. Bu yolla tedavinin başarı şansı artıyor, tekrarlama riski azalıyor.

İlacın yan etkisi mi?

30 yaşındayım. Doğum kontrol hapını adetimin ilk başladığı gün kullandım. KKesintiler halinde 10 gün sürdü. Adetimin günü 15 gün geçti. Acaba yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına ilk 5 gün içinde başlanabilir. Bu açıdan yanlış yaptığınız bir durum yok. Adetiniz sanırım leke şeklinde 10 gün sürmüştür. Yoğun olduğunu sanmıyorum. Bu durum ilacın saatinde alınmamasından kaynaklanır. Bir de hapların koruyuculuğu hemen başlamaz. İlk kutuda mutlaka partnerinizin de korunması gerekir. En iyi bir gebelik testi yaptırarak durumunuza baktırın.

Bebek istiyorum

27 yaşındayım, bebek istiyorum. Rahim filmi çektirdim ve tüplerim açıkmış, sadece polip bulundu; 4 mm. Acaba gebeliğe engel mi? Doktorum engel olmayacağını söyledi ama geçen hafta aldırdım. Önümüzdeki ay aşılama yaptırmak istiyorum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 1-1.5 santimin altındaki poliplerin gebe kalmanıza ya da kalsanız bile devamında bir soruna yol açtığı yönünde herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Umarım bunu histeroskopi dediğimiz kamerayla rahim içine girerek yaptırmışsınızdır. Küretaj gibi bir yöntemle alındıysa o zaman rahminizin iç duvarının zedelenme ihtimali gelişebileceğinden polipi hiç elletmemenizi yeğlerdim.

Neden birlikte tedavi oluyoruz?

28 yaşındayım, 1.5 yıllık evli kadınım. Doktora gittim, akıntımın olduğunu söyledi. Bana bazı ilaçlar yazdı. Onları eşimle birlikte kullanmanız gerekiyormuş. Neden eşimle birlikte tedavi oluyoruz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyon varlığında genellikle çiftleri birlikte tedavi ederiz. Aksi taktirde tedavi edilmeyen diğer eş taşıyıcı olarak enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir. Ağızdan alınan ilaçları eşinizle birlikte kullanmanız en doğrusu. Yani her 2 ilaçtan da 2’şer kutu alarak bitene kadar kullanın. Diğer ilacınız vajinal bir fitil olduğu için sadece siz kullanacaksınız. Her akşam yatmadan önce 1 tane vajinaya yerleştirin. Diğer fitil florayı düzenleyici, bu tedavi bittikten sonra koruyucu olarak uygulamanız en doğru kullanım şekli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder