Opr. Dr. Hande Akbaş Tedaviye yanıt vermiyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviye yanıt vermiyorsa...

Kadınlarda sıkça görülen basit kistler doğum kontrol ilaçlarıyla 2-3 ay içinde küçülür. Ama tedaviye rağmen küçülmüyor hatta büyümeye devam ediyorsa en doğru olan yaklaşım kistin çıkarılmasıdır.

Basit kistmiş

29 yaşındayım, sol yumurtalığımda 4 santim basit kist var. Tüm doktorlar yumurtalığımdaki kist için basit dedi ama doğum kontrol haplarına ya da soğan kürlerine rağmen geçmedi. Ameliyat şart mı? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, basit kistlerin çoğu 2-3 ay içinde doğum kontrol ilaçlarıyla küçülür ya da kaybolurlar. Siz ne kadar süredir ilacı kullanıyorsunuz? Ama bu ilaçla bile kistiniz küçülmediyse kan testleriyle, ultrason ve doppler gibi yardımcı görüntüleme teknikleriyle bakılır. Kötü huylu bir oluşumu doktorunuz muhtemelen düşünmemiş ki bunu basit kist olarak adlandırmış. Yaşınız genç, çocuğunuz da yoksa, ameliyat yaparak gereksiz yere yumurta rezervinizi azaltmak yerine sizi bir süre takip etmek istemiş olabilir. Tedaviye yanıt vermeyen, giderek büyüyen kistlere en doğru yaklaşım çıkarılıp patolojiye gönderilmesidir. Soğan ya da bitkisel yöntemlerin, tüm ilaçların da bitkilerden yapıldığını göz önüne alarak, masum olmayacağını düşünüyorum. Doktora haber vermeden kullanmayın. Keza ilaca rağmen küçülmemesinin nedeni uyguladığınız bitkisel yöntemler bile olabilir.

Haberin Devamı

Adetlerim ağrılı geçiyor

26 yaşında kızım. Adetlerim ağrılı geçiyor. Doktora gittim, ultrasonda bir şey çıkmadı. Bu durum anne olmamı etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri çok ağrılı adet görmeye neden olur ama doktora gitmişsiniz. Bazen yumurtlamaları çok etkili olan kadınlarda da adet sancıları yoğun olabilir. Bu durum hayat konforunuzu etkiler haldeyse, o zaman doktora danışarak bunu kontrol altına alacak ilaçlara başlayabilirsiniz.

İkizlerim olacakmış

Tüp bebek yaptırdım. Tek embriyo transfer edilmesine rağmen doktorum aynı kesede 2 bebek gördüğünü yani tek yumurta ikizleri olacağını söyledi. Bu duruma rastlıyor musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen tek embriyo transferi yapmış olsak bile o embriyo transfer sırasında ya da sonrasında ikiye bölünerek iki embriyonun gelişimine sebep olabiliyor. Aynı embriyodan kaynaklandıkları için de tıpa tıp benzer yani tek yumurta ikizi oluyorlar. Nadiren aynı kese içinde tek bir plasentadan beslenmeleri sebebiyle ikizden ikize transfüzyon denilen bebeklerden birbirlerine kan akım geçişi olması nedeniyle gebeliğiniz boyunca sıkı takip edilmeniz dışında diğer ikiz gebeliklerden bir farkınız olmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder