Opr. Dr. Hande Akbaş Tedaviyi erteledikçe iyileşmeniz zorlaşır
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviyi erteledikçe iyileşmeniz zorlaşır

Kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonların baş sebebi. Gecikmeden uzmana başvurmalı ve gereken tedaviye bir an önce başlamalısınız. Enfeksiyon kronikleştikçe kısa sürede iyileşme ihtimali azalıyor.

Karnım şişti, neden?

Son zamanlarda baş dönmesi, mide bulantısı ve beyaz bir akıntı var. Adetim gecikmedi ama karnım top gibi. Acaba sorun var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetinizde gecikme olursa kanda gebelik hormonu baktırın. Gebelik olmasa bile kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olarak karnınızda top gibi hissettiğiniz yapının genital organlardan mı yoksa bağırsaktan mı olduğunu öğrenin. Akıntınız için jinekolog ilaç önerecektir.

Haberin Devamı

Akıntım var

28 yaşındayım. Kötü kokulu akıntım var. Bu nedenle eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Bunun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonların en baş sebebidir. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurup tedaviye bir an önce başlayın. Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle kısa sürede iyileştirilme ihtimali de azalır. Ayrıca eşinizle birlikte tedavi etmek, tedavinin nüks etmemesi açısından büyük önem taşır.

Test ne zaman yapılmalı?

39 yaşındayım. AMH testi yaptırmak istiyorum. Adetin kaçıncı günü gidilmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH testi adet döneminin herhangi bir zamanında yapılabilir. Aç veya tok olmak fark etmez. Genellikle 1.5’in üstünde olması bize kadının yumurtalık rezervinin iyi olduğunu gösterir. Yine de bizim en çok güvendiğimiz rezervi gösteren yöntem ultrasonda yumurtalıklardaki antral folikül denilen taslak yumurta sayısıdır. Bunu da deneyimli bir göz çok rahat anlayabilir.

Neden şişlik oluyor?

Arada mastürbasyon yapıyorum. Sonrasında sanki vajinam şişmiş gibi duruyor. Bunun zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, özellikle orgazm sonrası genital bölgeye giden kan akımı arttığından bölgede geçici şişlik doğaldır.

Anne olmam mümkün mü?

25 yaşındayım, çocuk istiyorum. AMH değerim 13, E2 6 çıktı. Diğer hormon testlerimde sorun yok. Anne olamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değerinizin 13 çıkmış olması yumurtalık rezervinizin bol olduğunu hatta polikistik formda olduğunu düşündürüyor. Ama yine muayene etmeden anne olup olmayacağınızı söylemek mümkün değil. Polikistik over sendromlu hastaların da bir kısmı yumurtalık rezervleri iyi olsa bile yumurtlamada bazen sorun yaşayıp doktora ihtiyaç duyabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder