Opr. Dr. Hande Akbaş Tek bir ölçümle karar verilmez
HABERİ PAYLAŞ

Tek bir ölçümle karar verilmez

Haberin Devamı

Prolaktin hormonu açlıktan, tokluktan ve uykusuzluk etkilenip yalancı yüksek sonuçlar verebiliyor. Tek bir ölçümle ilaca başlamak doğru değil. Ölçüm tekrarlanmalı ve altta yatan nedenler bulunmalı

Enfeksiyon nasıl anlaşılır?

27 yaşındayım, 2 hafta önce kürtaj oldum. Kürtaj sonrası enfeksiyon nasıl anlaşılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası genellikle en az 5 gün antibiyotik veririz. Buna rağmen işleme bağlı enfeksiyon oluşabilir. İlk bulgular kötü kokulu akıntıdır. Ateş, karın ağrısı ve kanda beyaz kürelerde artış eşlik edebilir.

Bu kadar dramatik tablo oluşmadıkça tüplerde çok ciddi bir harabiyet yaratması beklenmez. Ama ufak da olsa hep böyle bir ihtimal vardır. Dolayısıyla kürtaj geçirmiş bir hasta uzun süre deneyip tekrar gebe kalamamışsa mutlaka rahim filmi istenip rahim ve tüplerin normal olduğundan emin olunması gerekir.

İlacı içeyim mi yoksa bırakayım mı?

Kadın doğum uzmanına gittim ve hormon testi yapmasını istedim. Yapılan testlerde prolaktin yüksek çıktı, doktorum bir ilaç verdi. Haftada 1 tablet almamı söyledi. Ben bu ilacı 2 hafta içtim. 3’üncü hafta ise test yaptırdım. Prolaktin bu kez 2 çıktı. Bu değer düştüğüne göre ben ilacı içmeyi sürdürecek miyim yoksa bırakacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin ne yazık ki birçok koşuldan etkilenen bir hormon ve tek bir hormon değeriyle hemen tedaviye başlamak doğru değildir. Makroprolaktin ayırımı yapıldıktan sonra sonuç yüksekse tedaviye başlamak önem taşır.

Çünkü prolaktin uykusuzluk, yorgunluk, açlık, tokluk gibi birçok durumdan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar çıkmasına yol açabilir.

Haftada 1 kez kullanılan ilaçla 80 olan düzey 2 hafta içinde 2 değerine düşmez. Dolayısıyla ya ilk ölçülen 80 değeriniz ya da ikinci ölçülen 2 değerinizde bir yanlışlık var. Şu anda ilacı bırakıp etkisi geçtikten bir süre sonra prolaktin tekrar yükseliyor mu baktırın.

Zararlı mı?

7 haftalık hamileyken ilaç aldım. Şu an 9 haftalık hamileyim. İlk haftalarda toplam 3 kez kullandım. Acaba bebek için sakıncası olur mu? Okuduğum kadarıyla 3 ay geçmeden bu ilaç verilmiyormuş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, parasetamol grubu ilaçlar gebelikte zararlı olmadığı anlaşılmış ilaç grubunda olduklarından korkmadan kullanabilirsiniz. Geçmişte kullanmış olduğunuz 3 adet ilaç bebeğinize zarar vermemiştir, içiniz rahat olsun. Ağrınız olduğunda günde 6 saatte bir maksimum 4 tane kadar kullanmanızın gebelikte bir sakıncası bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder