Opr. Dr. Hande Akbaş Tek ölçüm yapılıp tedaviye başlanmaz
HABERİ PAYLAŞ

Tek ölçüm yapılıp tedaviye başlanmaz

Prolaktin öyle bir hormon ki açlıktan, tokluktan, uykusuzluk ve yorgunluktan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar verebiliyor. Tek bir ölçümle ilaca başlamak doğru olmayabilir. Bu yüzden ayrımını iyi yapıp hastayı öyle tedavi etmek gerekiyor...

Prolaktin neden yüksek?

29 yaşındayım. 2 hafta önce kadın doğum uzmanına gittim ve hormon testi istedim. Prolaktin hormonu 80.1 civarında çıktı. Doktorum ilaç verdi. Haftada 1 tablet almamı söyledi. İlacı 2 hafta içtim. 3’üncü hafta ise ilacı içmeden test yaptırdım. Prolaktin değerim bu kez 2 çıktı. Buna göre ilaç içeyim mi, içmemeyim mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin birçok koşuldan etkilenen bir hormon. Tek bir hormon değeriyle tedaviye başlamak doğru değildir.

Makroprolaktin ayırımı yapıldıktan sonra hâlâ sonuç yüksekse tedaviye başlamak önem taşır.

Çünkü prolaktin uykusuzluk, yorgunluk, açlık, tokluk gibi birçok durumdan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar çıkmasına yol açabilir.

Haftada 1 kez kullanılan ilaçla 80 olan düzey 2 hafta içinde 2’ye düşmez. Dolayısıyla ya ilk ölçülen 80 değeriniz ya da ikinci ölçülen 2 değerinizde bir yanlışlık var. Şu anda ilacı bırakıp etkisi geçtikten bir süre sonra prolaktin hormonunuz tekrar yükseliyor mu baktırmanızı öneririm.

Şansımız var mı?

33 yaşındayım, eşim de 37 yaşında. Çocuk istiyoruz. Yaptırdığım testleri size yolluyorum. Acaba bizim anne-baba olma şansımız var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sperm sayınız normal ancak A olan ileri hareketli sperm hiç saptanmamış.

B yani hareketli spermlerle eşinizin gebe kalma ihtimali var.

Ancak uzun süredir korunmasız ilişkiye rağmen eşiniz hamile kalamadıysa o zaman daha fazla beklemeksizin üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurmanızı öneririm.

Menopoz tedavisi görüyorum ama...

53 yaşındayım, 5 yıldır menopoz tedavisi görüyorum. İlaç kullanıyorum. Kemik yoğunluğu, mamografi, smear kontrollerimi her sene yaptırıyorum.

Hipotiroid hastasıyım ve her sabah ilaç alıyorum. 6 ayda bir TSH, T3 ve T4 hormonlarıma baktırıyorum. Aşırı halsizlik, yorgunluk ve terlemem var. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz hormon ilacı. Bunu kullanan hastalarda menopoza bağlı ateş basması ve terleme pek fazla beklemeyiz. Size önerim tiroid hormonlarınızı kontrol ettirmeniz.

6 ay beklemeyin, keza bazen bu hormonlardaki yükseklik aynen bahsettiğiniz şikayetleri yaratabilir.

Sonuç normalse o zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızla konuşarak belki kullanmakta olduğunuz ilacın değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Menopozda uzun süre hormon tedavisi kullanmamaktan yanayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder