Opr. Dr. Hande Akbaş Tek testle teshis konulmaz
HABERİ PAYLAŞ

Tek testle teshis konulmaz

Yumurtalık rezervinin düşmeye başladığı durumlarda kadında FSH adı verilen hormon düşmeye başlıyor. Ama bunun kararını tek bir kan testiyle vermek mümkün değil. En iyisi uzman bir doktora başvurun, o tahlillerinizi yapsın ve çocuk istiyorsanız size yol göstersin...

Ağrılarım çok oluyor

20 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk sahibi olmak istiyoruz. Adetin 7’nci günü uygundur dediler. Denedik ama adet gördüm. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrılarım çok oluyor. Ağrı kesici kullanıyorum, kısa sürmesinin nedeni ilaç olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç ve 2 aydır çocuk düşünmektesiniz. Korunmayı bıraktıktan sonra 1 yıl içinde kadınların yüzde 80’i, 2 yıl içinde de yüzde 90’ı kendiliğinden hamile kalır. Geri kalan yüzde 10’luk grup infertilite nedeniyle bize başvurur. Adet döngünüze göre yumurtlama zamanı kişiden kişiye değişir ama 7’nci günün sizin yaşınızdaki kadınlar için erken olduğu kanaatindeyim. 10-14’üncü günler arasında denemek şansınızı arttırır. Ağrı kesiciler adet miktarınızı azaltabilir. Kaldı ki 3-4 gün adet görmeyi kısa saymıyoruz. Muayene olun, adetlerinizin neden böyle ağrılı geçtiğini araştırtın. Bazen yumurtalık kistleri ağrı yapabildiğinden öncelikle bu durum elenmelidir. 6 ay içinde de gebelik oluşmazsa ilk olarak eşiniz sperm testi yaptırmalı. Sizde kist yoksa eşinizin spermleri normalse size önerim 1 yıl kendi kendinize denemenizdir.

Çocuğum olmazmış

31 yaşındayım. 15 yıldır adet görüyorum ama düzensizlik var. Adetimin 3’üncü gününde yaptırdığım kan tahlilinde FSH hormonum 13.2 çıktı. Ultrasonda kist çıkmadı. Doktorum böyle giderse çocuğumun olmayacağını söyledi ve doğum kontrol ilacı verdi. Birkaç sene içinde çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH hormonunuz yaşınıza göre değerlendirildiğinde olması gerekenden daha yüksek çıkmış. Bu sonuç bize yumurtalık rezervinizin azalmaya başladığını düşündürüyor. Ama tek bir kan değeriyle bu kanıya kesin varmak doğru değildir. Bu yüzden bu alanda uzman bir doktora başvurmanızı, ultrason ile yumurtalıklarınızdaki mevcut taslak yumurta sayısını ölçtürtmenizi, belki gerekli görülürse yanında AMH (anti müllerian hormon) düzeyi baktırmanızı öneririm. Evliyseniz ve çocuk düşünüyorsanız daha gecikmeden denemeye başlamanızı, evli değilseniz o zaman düzenli olarak bu alanda uzman birinin gözetiminde kalmanızı ve durumunuzda daha fazla kötüleşme başlarsa yumurtalarınızı dondurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

33 yaşındayım. 2 sene önce üst üste iki kez kürtaj oldum. Şimdi tekrar hamileyim. Eşim de, ben de henüz çocuk düşünmüyoruz. Bu yüzden tekrar kürtaj olmam gerekecek. Sizce bu ileride çocuk sahibi olmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, madem uzun bir süre çocuk istemiyordunuz korunma yöntemi çok yüksek bir sürü metot varken sizin kürtaj olmanız hem psikolojik açıdan hem de rahminize gelecek travmalardan dolayı maalesef yıpratıcı bir süreç olmuş. 3’üncü kürtajı ben pek önermiyorum. Ancak bir çocuğun istenmeden dünyaya gelmesi kadar da kötü bir şey olamaz. Size önerim iyi düşünmeniz ve içinizde kalması yönünden en ufak bir istek varsa kürtajdan vazgeçmenizdir. Deneyimsiz ellerde yapılacak kürtaj ve ortaya çıkabilecek komplikasyonlar sizin ileride anne olmanızı zorlaştırabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder