Opr. Dr. Hande Akbaş Tek tüple anne olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tek tüple anne olabilirsiniz

Bazı kadınlarda yaşanan enfeksiyonlardan ya da sorunlardan dolayı tüplerden biri işlevini kaybediyor. Kalan sağlamsa gebelik gerçekleşebilir. Siz yine de doktorunuza başvurun ve durumunuzu ondan öğrenin.

Başka şans yok mu?

Eşimin sperm sayısı 9.2 milyon. Acaba değerlendirir misiniz? Tek çözüm tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaç yıldır çocuk isteyip korunmadığınızı belirtmemişsiniz. 15 milyon/ml altındaki sperm sayısı düşük kabul edilir. Bu değerlerle kimse size gebe kalamazsınız diyemez. Ama yine de 6 ayı geçmesine rağmen gebelik olmadıysa artık tüp bebek yaptırın. Sperm sayısı düşük olduğundan aşılama yöntemi de ne yazık ki sizin için uygun olmayacaktır.

Haberin Devamı

Kanallardan biri kapalı

5 yıllık evliyim, 36 yaşındayım. Çocuk istememize rağmen olmuyor. Film çekildi, kanallardan biri kapalı. 7 ay önce hamile kaldım ama bebek alındı. Bunun nedeni nedir? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden biri fonksiyon görmese bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Nitekim gebe kalmışsınız. Bebeğinizi erken dönemde kaybetmenizin birçok sebebi olabilir. En sık genetik bozukluklardan dolayı bu dönemde gebelikler devam etmez.

Bu sebeple çok üzülmeyin. Yaşınız 36 olduğu, bir tüpte zaten sorun bulunduğu ve kürtaj sonrası 7 ay geçmesine rağmen tekrar gebelik oluşmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek konusunda deneyimli bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Ağrı normal mi?

20 yaşında kızım. Benim sürekli karnım ağrıyor. Özellikle adet olacağım zamanlar kasıklarıma kramplar giriyor. Ağrılar genelde adet görmeden 4 gün önce başlıyor. Sizce ciddi bir hastalığım olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ağrılı adet gören hastalarda ilk elenmesi gereken hastanın yumurtalıklarında herhangi bir kistik yapının olup olmadığının araştırılmasıdır. Bunun için kadın hastalıkları ve doğu uzmanına mauyene olmanızı öneririm. Eğer kist veya başka bir patoloji tespit edilmezse o zaman bu ağrılar etkili yumurtlamanızın bir sonucu olabilir. Doktorunuz acının hafiflemesi için uygun ilacı başlayacaktır.

Haberin Devamı

Bebeğim olur mu?

36 yaşındayım ve bebek istiyorum. İki tane myomum varmış, bunları aldırdıktan sonra bebeğim olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her myoma müdahale yapmıyoruz. Myom büyüklüğü, yerleşimi, hastanın şikayetleri müdahale kriterleri arasında yer alır. Bu arada myom cerrahisinde rahim iç duvarı olan endometriyuma zarar gelmemesi önem taşır. Keza bebek endometriyuma yerleşir.

Myomlar tüplerin girişine bası yapmadıkları sürece gebe kalamama nedeni değildir. Sıklıkla düşük ve/veya erken doğum nedeni olabilirler. Bu sebeple 36 yaşında bir kadın hamile kalamadıysa öncelikle hem eşi hem kendisi detaylı araştırılmalı, myom ameliyatı üreme alanında deneyimli hekimlerce rahme minimal zarar gelecek kadar özenle yapılmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder