Opr. Dr. Hande Akbaş Tek tüple gebe kalınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Tek tüple gebe kalınabilir

Haberin Devamı

Bazı kadınlarda yaşanan enfeksiyonlardan ya da birtakım sorunlardan dolayı tüplerden biri fonksiyonunu kaybediyor. Eğer geride kalan sağlamsa gebelik gerçekleşebilir. Siz yine de doktorunuza başvurun ve durumunuzu ondan öğrenin...

Eşim neden hamile kalamıyor?

2 yıllık evliyim, eşim 36 yaşında. Çocuk istememize rağmen bir türlü olmuyor. Eşimin rahim filmi çekildi, kanallarından birinin kapalıymış ama sorun yaratmazmış. Eşim hamile kaldı. Ama bebek gelişmediği için alındı. Kürtajın üstünden 7 ay geçmesine rağmen eşim gebe kalamıyor. Ne yapalım? CEVAP Sevgili okuyucum, tüplerden birisi fonksiyon görmese bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Bebeğinizi erken dönemde kaybetmenizin birçok sebebi olabilir. En sık genetik bozukluklardan dolayı bu dönemde gebelik devam etmez. Eşinizin yaşı 36 olduğu, bir tüpünde zaten sorun bulunduğu ve kürtaj sonrası 7 ay geçmesine rağmen gebelik oluşmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek konusunda deneyimli bir uzmana başvurun.

[[HAFTAYA]]

Tekrarlar mı?

34 yaşındayım, evliyim. Doğumdan sonra akıntı ve kaşıntı şikayetiyle doktora başvurdum. Smear ve biyopsi yapıldı. Sonuçta CIN 1 çıktı. Dondurularak yakındı. Tekrarlama olasılığı var mı? Eşime bulaşır mı? CEVAP Sevgili okuyucum, rahim ağzınızda meydana gelen değişiklikler HPV denilen sıklıkla cinsel yolla bulaşan virüs yüzünden oluşur. CIN 1 takip edilmeli ve gerilemezse o zaman konizasyon denilen bir yöntemle etkilenmiş olan rahim ağzı bölgesi çıkırılmalıdır. HPV bir kere vücuda yerleştikten sonra sessizce bekler. Bağışıklık sisteminizdeki dirençte düşüş ile tekrar edebilir. Bu sebeple ilk 1 yıl 3 ayda bir, sonra 6 ayda bir düzenli smear aldırmanızı ve ömür boyu bu açıdan doktor kontrolünde kalmanızı öneririm. Genelde korunmasız ilişki olduğunda çiftlerin birbirlerine bulaştırmış olması mümkündür. Ama erkeklerde sıklıkla bir bulgu vermediğinden endişelenecek bir sorun yaratacağını düşünmüyorum.

İltihap geliyor


2 haftadır idrar yaparken yanma oluyor ve iltihap geliyor, neden? CEVAP Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma sistit denilen idrar yollarındaki iltihabın en sık rastlanan bulgusudur. Bunu önemsemezseniz, şikayetlerinize bir süre sonra ateş, halsizlik eklenecek, iltihap ilerleyerek böbreklerinize kadar yayılacaktır. Bu nedenle önerim tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırıp sonuçlarıyla uzmana başvurmanız. Bu tetkiklerin sonucunda mikrop saptanırsa antibiyotik tedavisine başlanmalı ve mutlaka tedavi bitiminde idrar tahliliniz tekrar edilerek iltihabın tamamen geçtiğinden emin olunmalıdır. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder