Opr. Dr. Hande Akbaş Tek ve kalıcı tedavisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Tek ve kalıcı tedavisi yok

Kilo alımı, sivilcelenme, tüylenmeden artış ve adet düzensizliğiyle kendini gösteren polikistik over sendromunun kalıcı ve tek bir tedavisi yok. Kadının hangi şikayeti fazlaysa tedavi ona göre düzenleniyor.

Neden adet görmedim?

Adetim düzensiz, doktora gittim, kist varmış, ilaç verdi. İki yıldır kullanıyorum. Yeni kutuya geçtim ama adet olamadım. Ne yapmalıyım.

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım sizde polikistik over sendromu var ve buna bağlı olarak adet düzensizlikleri yaşıyorsunuz. Doktorunuz bu sebeplerle doğum kontrol ilacı başlamış. Genellikle bu ilaçlarla adetler düzene girer ancak bu ilaçların hiç aksatılmadan her gün aynı saatlerde alınması gerekir. Böyle bir atlama yaşadıysanız o zaman önce kanda gebelik hormonu baktırın ve sonuç negatifse o zaman hapın değiştirilmesi için doktorunuzla iletişime geçin.

Haberin Devamı

Düzelir gibi oluyor

Polikistik over denilen kistlerim var. 10-15 gün geçmeyen adet düzensizliğim oldu ama doğum kontrol hapıyla düzene girdi. Tedaviye devam etsem de düzelir gibi oluyor ama geçmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over hastalığının kalıcı bir tedavisi yok. Hastanın en sık şikayet ettiği hastalık bulgusu neyse ona yönelik tedavi veririz. Keza sizi en çok rahatsız eden durum adet düzensizliği olduğundan doğum kontrol ilacı başlanıp şikayetiniz giderilmiş. Bu hastalıkla yaşamanız gerektiğinden bir süre sonra alternatif tedavi yöntemleri için üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurabilir, ikinci bir fikir alabilirsiniz.

Kuruluk ve kaşıntı var

Dört gündür genital bölgemde kaşıntı ve kuruluk var. Beyaz döküntüler olmaya başladı. Kasığımla bacak çizgisi arasında sağ ve sol tarafta dıştan belli olmayan ama dokununca acıyan sertlikler var. Acaba sorun ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ancak muayene edildikten sonra ne olduğunu anlaşılabilir. Basit bir enfeksiyondan, erken başlangıçlı tümöral oluşuma kadar her türlü hastalıktan kaynaklanabileceği için önerim vakit kaybetmeden bir cildiye ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız.

İsteğim arttı

50 yaşındayım, üç yıl önce menopoza girdim. Üç yıldır sorunum yok. Eskisinden de rahat bir dönem geçiriyorum. Şikayetim oluncaya kadar doktora başvurmadım. Söylendiğinin aksine cinsel isteğimde de azalma değil, inanılmaz artış var. Bu durum acaba normal midir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz dönemini rahat bir şekilde geçirmenize çok sevindim. Normalde her kadında belirli bir miktar östrojen ve androjen vardır. Östrojenin menopozla azalması sonucu androjen göreceli olarak ön plana çıkar. Buna bağlı olarak bazı kadınlarda cinsel istek de artış görülebilir, son derece doğal bir durumdur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder