Opr. Dr. Hande Akbaş Tek yumurta ile anne olmak mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurta ile anne olmak mümkün

Bazı enfeksiyonlardan dolayı kadının bir tüpü ve yumurtalığı alınmış olabilir. Böyle durumlarda kalan tüp sağlamsa kadının gebe kalmasında sorun çıkmaz. Ama ameliyat ya da enfeksiyon nedeniyle diğer tüp de zarar görmüşse işler zorlaşabilir. Rahim filmi çektirip duruma baktırın.

Henüz gebe kalamadım

26 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım apse oluştuğu için tamamen alındı. Şu anda 8 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ancak henüz gebe kalamadım, sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki genç evli çiftlere 1 yıl kadar korunmasız ilişki ile deneme yapmalarını, gebelik oluşmuyorsa doktora başvurmalarını öneririz. Ama sizin durumunuz farklı. Geçirmiş olduğunuz muhtemel karın içi enfeksiyon nedeniyle sol yumurtalık ve tüpünüz zarar görmüş ve alınmış. Yaşınız genç olduğu için normalde tek yumurtalık ve tüple de hamile kalabilmeniz beklenir.

Haberin Devamı

Ama eskiden geçirmiş olduğunuz enfeksiyon diğer tüpünüzü de etkilemiş olabilir. Böyle bir olası durumda hamile kalmanız güçleşir, gebe kalsanız bile dış gebelik olma riski artabilir. Bu sebeple lütfen daha fazla vakit kaybetmeyin. Önce bir rahim filmi çektirerek geri kalan tüpünüzde herhangi bir hasar oluşmuş mu kontrol ettirin. Ardından da gerekirse doktorunuzdan yardım isteyin.

Adet görecekmişim gibi

Adetimin 7’inci günü doktora gittim ve iki adet yumurtam ; sağ folikül 17, sol ise 11 mm olduğunu öğrendim. Doktor “Erken büyümüş” dedi. Bugün 12’nci gün ve dünden beri karnım çok şiş ve adet görecekmişim gibi ağrı var. Neden acaba?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen doktorunuzun 7’nci günde gördüğü 17mm’lik yumurtanız çatlamış ve buna bağlı karın boşluğunuzda hafif iritasyon oluşturarak sizde ağrı ve şişkinlik bulguları yaratmıştır. Bu sizin yumurtlamanızın gerçekleştiğini gösteriyor.

Karnımda ağrı var

28 yaşındayım, bir doğum yaptım. 1.5 yıldır her adet dönemimde karnımın sol tarafında ağrı oluyor. Öksürürken kendini gösteriyor veya zorlandığımda ortaya çıkıyor. Adet bitiminden 4 gün sonraya kadar devam ediyor. Smear testi temiz ama endişeleniyorum. Beni aydınlatır mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik bir muayene ve ultrason yaptırarak yumurtalıklarınızda kist veya rahminizde myom benzeri karnınızda ağrıya neden olabilecek bir yapı var mı baktırmanız. Smear testi bunların hiçbirini göstermez. Bu muayene sonunda jinekolojik bir patoloji tespit edilmezse o zaman size önerim fıtık olabilir mi diye bir de genel cerrahi uzmanının fikrine başvurmanız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder