Opr. Dr. Hande Akbaş Tekrar etmemesi için çok dikkatli olun
HABERİ PAYLAŞ

Tekrar etmemesi için çok dikkatli olun

Vajinada siğillere neden olan HPV virüsü. Bu siğiller çoğaldıkça rahatsızlık verir. Geç kalmadan krem ya da yakma yöntemiyle bu siğillerden kurtulun. Ardından da yeniden çıkmaması için sağlıklı yaşamaya gayret edin.

Kist alınmalı mı?

Sol yumurtalıkta kist olduğu ortaya çıktı. Doktor adetimin birinci günü muayene etti, çikolata kisti olduğunu söyledi. MR çektirdi, birbirine yapışık 2 kist varmış. Doktor, “Ya hemen çocuk doğur” ya da “Ameliyat” dedi. Başka doktora gittim, o da ilaç verdi. Bebek istiyoruz, olmuyor. Bunun için kisti aldırmam mı gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tedavi önerileri için yaşınız ve kistlerin boyutları çok büyük önem taşır. Kullandığınız ilaç nedir? Eğer çikolata kistinizin büyümesini yavaşlatmak için doğum kontrol ilacı verildiyse bununla gebe kalmanız zaten beklenmez.

Son duruma baktırmalı, kist ölçüleriniz, yumurtalık rezerviniz, karın içini bu hastalığın ne boyutta etkilediği öğrenmelisiniz. Genel yaklaşımımız çocuk isteyen çiftlerde gerekmedikçe çikolata kistlerini ellememektir. Cerrahi müdahale yapılacaksa bile bu çok deneyimli ellerde yapılmalıdır ki yumurtalık rezervinizde ciddi bir etkilenme olmasın.

Birkaç tanesi çok büyük

28 yaşındayım, 1 yıldır bir ilişki yaşıyorum. Vajinamda siğiller vardı. Doktora gittim. Kültür, genetik test ve smear istedi. Birkaç tanesi çok büyük. Endişeliyim, acaba bir şey olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinada siğil yapan HPV tipleri genellikle kansere yol açmaz. Sadece bu bölgede siğillerle seyrederek yayılıp büyüme eğilimi göstererek rahatsızlık yaratır. Bu sebeple vakit kaybetmeden çıkarılmasını öneririz. Krem veya yakma tedavileriyle iyileştirilebilir.

Ama krem tedavisi 4-6 hafta düzenli olarak uygulanması gereken bir yöntem olduğundan hastaların çoğu hemen sonuç veren yakma tedavisini tercih eder. Sonuçlarınız çıkar çıkmaz bence siğillerinizi aldırtarak bir an önce kurtulun. Sonrasında tekrar etmemesi için de bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalı, sağlıklı beslenmeli, sigara ve alkol gibi olumsuz etkenlerden uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

Mantar düşüğe neden olur mu?

27 yaşındayım, yeni hamile kaldım. Mantar var. Acaba bunun kesin tedavisi yok mu? Bebeğime zarar verir mi? Düşük yapmama neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar vücudun fırsatçı bir enfeksiyon olup vücut direnci azaldığı zamanlar daha sık ortaya çıkar. Gebelik de vücut direncinizi azaltır, mantar görülme ihtimali artar. Mantar size kaşıntı ve yanma gibi rahatsız edici bir durum yaratsa da bebeğinize geçmez, ona zarar vermez. Tedavide amaç sizi rahatlatmaktır yoksa bebeğinize geçişi engellemek değildir.

Dar kıyafetler, pamuk olmayan iç çamaşırlar giymeyin. Tuvalette o bölgenin temizliğini, yaparken önden arkaya silip mutlaka kuru kaldığından emin olun. Mantar ıslak ortamları daha çok sever. Düşüğe kesinlikle sebep olmaz, içiniz rahat olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder