Tekrar etmemesi icin dikkatli olun

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Vajinada siğillere neden olan HPV virüsüdür. En iyisi geç kalmadan krem ya da yakma yöntemini kullanarak yayılmaya meyilli bu siğillerden kurtulmak. Ardından da yeniden çıkmaması için sağlıklı yaşamak...

Siğiller sorun yaratır mı?

26 yaşındayım, 1 yıldır ilişki yaşıyorum. Vajinamda siğiller vardı. Doktora gittim. Kültür, genetik test ve smear istedi. Birkaçı çok büyük. Endişeliyim, acaba bir şey olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinada siğil yapan HPV tipleri genellikle kansere yol açmaz. Bu bölgede siğillerle seyrederek yayılıp büyüyerek rahatsızlık yaratır. Bu sebeple biz vakit kaybetmeden çıkarılmasını öneririz. Krem veya yakma tedavileriyle iyileştirilebilir.

Ama krem tedavisi 4-6 hafta düzenli uygulanması gereken bir yöntem olduğundan hastaların çoğu hemen sonuç veren yakma tedavisini tercih eder. Sonuçlarınız çıkar çıkmaz bence siğillerinizi aldırtın. Tekrar etmemesi için de bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalı, sağlı beslenmeli, sigara ve alkol gibi olumsuz etkenlerden uzak durmalısınız.

Kisti aldırmam gerekiyor mu?

Sol yumurtalıkta kist olduğu ortaya çıktı. Doktor adetimin birinci günü çağırdı ve çikolata kisti olduğunu söyledi. Emin olmak için MR çektirdi. İki tane birbirine yapışık kist varmış. Bana “Ya çocuk doğur” ya da “Ameliyat ile kistleri alalım” dedi. Çocuktan vazgeçtim. Başka bir doktora gittim, o da ilaç verdi. Bebek olsun istiyoruz, olmuyor. Bunun için kisti aldırmam mı gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tedavi önerileri için yaşınız ve kistlerin boyutları büyük önem taşır. Kullandığınız ilaç nedir? Çikolata kistinizin büyümesini yavaşlatmak için doğum kontrol ilacı verildiyse bununla gebe kalmanız zaten beklenmez.

Son duruma baktırmalı, kist ölçüleriniz, yumurtalık rezerviniz, hastalığın karın içini ne kadar etkilediğini öğrenmelisiniz. Genel yaklaşımımız çocuk isteyen çiftlerde gerekmedikçe çikolata kistlerini ellememektir. Cerrahi müdahale yapılacaksa, deneyimli ellerde yapılmalıdır ki yumurtalık rezervinizde etkilenme olmasın.

Hamile kaldım ama...

Eşimin sperm testinde sadece 1-2 adet hareketli sperm bulunabildi. Tüp bebek denedik, hamile kaldım ama 7 hafta sonra kalp atışını alınamadığı için alındı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizdeki sperm azlığı nedeniyle ne yazık ki normal yollarla gebe kalma şansınız hemen hemen hiç yoktur. Tekrar tüp bebek uygulanması gerekecektir. İkinci bir deneme yapılmadan önce bebeğinizi niçin kaybettiğiniz mutlaka detaylı olarak araştırılmalıdır. Ayrıca kürtaj yaşadıysanız rahim ve tüplerinizde bir hasar oluşmuş mu bakılmasını, bu sebeple bir de rahim filmi çekilmesini öneririm.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder