Tekrar etmemesi için dikkatli olun

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Siğillere neden olan HPV virüsü büyüyüp çoğaldıkça rahatsızlık verir. Geç kalmadan krem ya da yakma yöntemiyle bu siğillerden kurtulun. Yeniden çıkmaması için de sağlıklı yaşamaya çalışın.

Büyük siğiller sorun yaratır mı?

26 yaşındayım, 1 yıldır bir ilişki yaşıyorum. Vajinamda siğiller vardı. Doktora gittim. Kültür, genetik test ve smear istedi. Birkaç tanesi çok büyük. Endişeliyim, acaba bir şey olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinada siğil yapan HPV tipleri genellikle kansere yol açmaz. Sadece bu bölgede siğillerle seyrederek yayılıp büyüme eğilimi göstererek rahatsızlık yaratır. Bu sebeple biz vakit kaybetmeden çıkarılmasını öneririz. Krem veya yakma tedavileriyle iyileştirilebilir.

Ama krem tedavisi 4-6 hafta düzenli olarak uygulanması gereken bir yöntem olduğundan hastaların çoğu hemen sonuç veren yakma tedavisini tercih eder. Sonuçlarınız çıkar çıkmaz siğillerinizi aldırtarak bir an önce kurtulun. Sonrasında tekrar etmemesi için de bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalı, sağlı beslenmeli, sigara ve alkol gibi olumsuz etkenlerden uzak durmalısınız.

Kisti aldırmam gerekiyor mu?

Doktor sol yumurtalıkta kist olduğunu söyledi. Doktor adetimin birinci günü çağırdı, çikolata kisti olduğunu söyledi. MR çektirdi. İki tane birbirine yapışık kist varmış. Doktor, “Ya hemen çocuk doğur” ya da “Ameliyat ile kistleri alalım” dedi. Başka doktora gittim, o da ilaç verdi. Bebek istiyoruz, olmuyor. Kisti aldırmam mı gerekiyor? Kanımdaki tümör markırları yüksek çıkmıştı, hâlâ yüksek midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tedavi önerileri için yaşınız ve kistlerin boyutları büyük önem taşır. Kullandığınız ilaç nedir, çikolata kistinizin büyümesini yavaşlatmak için doğum kontrol ilacı verildiyse gebelik beklenmez. Duruma baktırmalı, kist ölçülerinizi, yumurtalık rezervinizi, karın içini bu hastalığın ne boyutta etkilediğini öğrenmelisiniz. Genel yaklaşım çocuk isteniyorsa çikolata kistlerini ellememektir. Cerrahi müdahale çok deneyimli ellerde yapılmalıdır ki yumurtalık rezervinizde ciddi bir etkilenme olmasın.

Tıkalı mı?

Kasık ağrım vardı. Doktora gittim, keseyi göremedi ama “Sol tüpte şişlik var. Dış gebelik olabilir” dedi. Adet gecikmem yok. Kan değerlerim iki gün arayla ölçüldü. Doktorum “Korkulacak bir şey yok, bekleyelim” dedi. Ne yapmalıyım? Tüpler tıkalı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testinde değerin 5’in altında olması gebe olmadığınızı gösterir. Dolayısıyla dış gebelik olamaz. Bu değerlerde dış gebelik bile ultrasonografiyle teşhis edilemez. Eğer kanamanız başladıysa bu normal adet olduğunuzu gösterir, dış gebelik olduğunuzu ya da düşük yaptığınızı değil.

Ultrasonografide tüpler ancak içlerinde sıvı birikimi olduğu zaman görünebilir hale geldiğinden sol tüpünüzde doktorunuzun bahsettiği şişlik açısından adet bitiminizde rahim filmi çektirerek tüplerinizin esas durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder