Opr. Dr. Hande Akbaş Tekrarlama ihtimali azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tekrarlama ihtimali azalıyor

Vajinal enfeksiyonun tedavisinde verilen ilacı erkeğin de kullanmasını istiyoruz. Çünkü tedavi edilmeyen eş taşıyıcıdır, hastalığın tekrarlamasına neden olur. Eşli olarak ilaçların içilmesiyle tedavinin başarı şansı artıyor.

Nasıl anne olabilirim?

33 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoz teşhisi konuldu. İlaçla adet görüyorum. Anne olmak için ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen sizdeki bu durum ailevi. Ama şu anki koşullarda anne olabilmeniz için tek ihtimal yumurta bağışı yapmış bir kadının yumurtasını kullanmaktır. Bu durum ülkemizde yasalar gereği kesinlikle uygulanmamaktadır.

Haberin Devamı

Yan etkileri fazla mı?

Çocuğumuz olmuyor. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyoruz. Tüp bebek tedavisinde düşük riski çok yüksekmiş. Bir de ilaçların yan etkileri kötü hastalıklara neden oluyormuş, doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebekle düşük riski normalden daha fazla değildir. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlere bile tedavi amacıyla tüp bebek uygulamaktayız. Sanırım bu da sizin duyduklarınızın doğru olmadığının bir göstergesi sayılabilir.

Tüp bebekte kullandığınız ilaçlara çok kısa süre devam ettiğimiz için kısa ve uzun dönem yan etkileri de düşük oranda görülür. Ayrıca ileride kanser riskini artırıp artırmadığına bakıldığında eğer ailevi risk varsa bir miktar meme kanseri riskini artırabilir ancak bu ihtimal de yok denecek kadar azdır.

Neden birlikte tedavi oluyoruz?

Doktora gittim, ilişkide beyaz akıntımın olduğunu söyledi, ilaçlar yazdı. Onları eşimle birlikte kullanacakımışız. Neden eşimle birlikte tedavi oluyoruz? İlaçları nasıl içeceğiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonda genellikle çiftleri birlikte tedavi ederiz. Aksi taktirde tedavi edilmeyen eş taşıyıcı olarak enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir. Ağızdan alınan ilaçları eşinizle birlikte kullanmanız en doğrusu olur.

Yani her 2 ilaçtan da 2’şer kutu alarak bitene kadar kullanın. Diğer ilacınız vajinal bir fitil olduğu için sadece siz kullanacaksınız. Her akşam yatmadan önce 1 tane vajinaya yerleştirmelisiniz. Diğer fitil florayı düzenleyici olduğundan bu tedavi bittikten sonra koruyucu olarak kullanmanız en doğru kullanım şekli olacaktır.

Haberin Devamı

Ameliyat önerdiler

26 yaşındayım. Akıntı nedeniyle doktora başvurdum ve smear aldırdım. Sonucu yazıyorum. Acaba tip tayini gerekli mi? Rahim ağzı için ameliyat önerildi, siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smearinizde birtakım hücrelerde anormal değişimler gözlenmeye başlanmış. Bu tür bir sonuç çıktığına göre zaten HPV’nin yüksek risk taşıyan tipini almışsınız. Ayrıca tip tayini yaptırmanızın size faydası bu saatten sonra olmaz.

Konizasyon denilen cerrahi bir yöntemle etkilenen rahim ağzı bölgesi çıkarılmalı. Ardından bir süre smear ile rahim ağzınız yakın takip edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder