Opr. Dr. Hande Akbaş Tekrarlama şansı azaltılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tekrarlama şansı azaltılıyor

Vajinal enfeksiyonun tedavisinde ilaçları eşlerinin de kullanmalarını istiyoruz. Çünkü tedavi edilmeyen eş hastalığı kadına aktarıyor. Bu yolla tedavinin başarı şansı artıyor, hastalığın tekrarlama riski azalıyor.

Birlikte ilaç alacakmışız

27 yaşındayım. Doktora gittim, ilişki sırasında beyaz akıntımın olduğunu söyledim. Bana bazı ilaçlar yazdı. Onları eşimle birlikte kullanmanız gerekiyormuş. Şimde ben iki ilacı aynı anda mı kullanacağım? Neden eşimle birlikte tedavi oluyoruz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyon varlığında genellikle çiftleri birlikte tedavi ederiz. Aksi taktirde tedavi edilmeyen diğer eş taşıyıcı olarak enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir. Ağızdan alınan ilaçları eşinizle birlikte kullanmanız en doğrusu olacaktır.

Haberin Devamı

Yani her 2 ilaçtan da 2’şer kutu alarak bitene kadar kullanmanızı öneririm. Diğer ilacınız vajinal bir fitil olduğu için sadece siz kullanacaksınız. Her akşam yatmadan önce 1 tane vajinaya yerleştirmelisiniz. Diğer fitil florayı düzenleyici olduğundan bu tedavi bittikten sonra koruyucu olarak kullanmanız en doğru kullanım şekli olacaktır.

Amh düşüyor

Cikolata kistim vardı. 4 yıldır ilaç tedavisi görüyordum. Kistlerim yok oldu. Yumurta rezervim 6 ay önce 0.79 çıktı. 3-4 gün önce tekrar amh testi yaptırdım, 0.98 çıktı. Doktor “Yumurtaları dondur, garantiye al” dedi. Bekarım, 2 yıl içinde evlenmeyi düşünüyorum. Ne yapmalıyım? Kafam çok karışık. “Doktor çocuğun olmaz demiyorum, belki de daha çok değerlerin artabilir, belki de düşebilir” dedi.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta rezerviniz amh değerinize baktığımda azalmış gibi duruyor. Amh 0.5’in altına inmesi durumunda çocuk sahibi olma ihtimaliniz daha da azalır. Değeriniz her bakıldığında 1.2’nin altında olduğuna göre lütfen üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurun. Evleneninceye kadar yumurta dondurma seçeneği hakkında bilgi almanızı öneririm.

Kanama geciktirilir mi?

26 yaşındayım, adet kanamasının geciktirmek için bazı ilaçlar varmış. Kullanmanın bir sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar hormon içeriyor ve adet düzeninizi bozabilir. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmadan içilmesini doğru bulmuyorum.

Haberin Devamı

Kanamam oldu

50 yaşındayım. 2.5 yıldır menopozdayım. Kanamam oldu. Doktor ultrason çektirdi. Sonucu yazıyorum. Hastalığım nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kişinin 1 yıl adetten kesilmesi durumuna menopoz denir. Kadında asla vajinal kanama olmaması gerekir. Olması halinde mutlaka rahim iç duvar kalınlığı ultrason yardımıyla ölçülmeli ve rahim içinde biyopsi alınmalıdır. Biyopsi sonucuna göre hastalığın tanı ve tedavisine karar verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder