Opr. Dr. Hande Akbaş Test yaptırmak için acele etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptırmak için acele etmeyin

Tüp bebek tedavisi uygulanan kadının gebelik testi için sabırlı olması gerekiyor. Çünkü erken yapılan testler yanıltıcı olabiliyor. En iyisi doktorunuzun size önerdiği zamanda testi yaptırın ve gereken sıklıkta tekrarlatın.

Gebelik testi yaptırdım

33 yaşındayım. Tüp bebek yaptırdım, transferin 4’üncü günü gebelik testi yaptırdım, sonuç 46.95 çıktı. Ertesi gün yine yaptırdım, bu kez 42.5 çıktı. Bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testinizi yaptırmak için çok aceleci davranmışsınız. Genellikle transferden 10-12 gün sonra testin yapılmasını önermekteyiz. Keza çatlatma iğnesine bağlı olarak erken bakılan testlerde ne yazık ki yalancı pozitif sonuçlar çıkabilip sizi boşu boşuna ümitlendirecektir. Ayrıca gebelik testini her gün tekrar etmek yerine gün aşırı yapmak doğru olandır. Size önerim transferden sonra size önerilen zamanda testinizi tekrar ettirmeniz o zamana kadar artık baktırmamanız olacaktır.

Haberin Devamı

Arada kanama oluyor

Adet dönemime daha 15 gün var. İki gündür idrara çıktıktan sonra temizlenirken biraz kanlı fazla akışkan olmayan bir sıvı geliyor. Ara ara ufak kanamalar oluyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kanamanın nereden geldiğini anlamak gerekir. İdrardaysa taş veya bir enfeksiyon olabileceği için üroloji uzmanına başvurmanız iyi olur. Eğer kanama vajinadan geliyorsa vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmaya gitmeniz gerekmektedir. Basit bir enfeksiyondan kansere kadar geniş bir hastalık grubunun bulgusu olabileceğinden muayene etmeden sebebi söyleyebilmek ne yazık ki mümkün olamayacaktır.

Midem bulanmıyor

2.5 aylık hamileyim. Memelerimin şişkinliği dışında şikayetim yok. Mide bulantım yok, bu sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, herkesin gebeliği farklıdır. Bazılarında hiçbir değişiklik olmaz. Bazılarında şiddetli bulantı, kusma ve halsizlik olabilir. Bu durum gebeliğinizin ilk 3 ayında daha sık görülür. Vücudunuzda hamilelikle ortaya çıkan hormonal değişikliklere adapte olmaya çalışır. Mide bulantınızın olmamasını sorun etmeyin.

Haberin Devamı

Kontrol gerekli mi?

34 yaşındayım, teyzemde, anneannemde rahim kanseri tespit edildi. Benim de kontrol altında olmam gerekiyor mu? Önlem almam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde jinekolojik bir kanser olması sizin de riskinizi ne yazık ki artırır. Rahim kanseri daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan, özellikle kilolu ve hipertansiyonu olan kadınlarda daha sık görülen bir kanser türüdür. Şimdiden sağlıklı beslenmenizi, kilonuzu kontrol altında tutmanızı ve diyetinize dikkat etmenizi öneririm. Ailenizde bu hikaye olmasa bile her kadının yılda en az 1 kere jinekolojik muayeneye gitmesi gerektiğinden sizin de düzenli takip edilmeniz halinde bir sorun yaşamayacağınızı ön görmekteyim. Rahim kanseri erken teşhis halinde sadece rahmin alınmasıyla kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder