Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid hormonu kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonu kontrol edilmeli

Düzensiz adet kanaması ve iştahsızlıktan şikayetçi olan kadının mutlaka kadın doğum ardından da endokrinoloji uzmanına başvurması gerekiyor. Çünkü bu iki belirti tiroid hastalıklarında sıkça görülüyor.

2 aylık ilaç verdi

29 yaşındayım. 10 ay kadar önce dış gebelik geçirdim. Yeniden hamile kalamadım. Doktor, 2 ay doğum kontrol hapı vereceğini, yumurtaları tembelleştireceğini anlattı. Hapı bıraktıktan sonra tekrar kontrol edecekmiş. Beklemek istemiyorum. Yumurta çatlatma iğneleri ya da aşılama yöntemi bana uygun mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktor muhtemelen sizde polikistik over sendromu gördü ve doğum kontrol ilacı vererek 1-2 ay sonra hormonlarınızın normale döneceğini ümit etti. Ama üzülerek söylüyorum ki sizin durumunuzda gebelik planlayan bir çifte 2 ay bu ilacı vermek vakit kaybıdır. Önerim öncelikle rahim filmi çektirmeniz ve tüpler nasıl diye inceletmeniz. Sorun varsa önce bu durum giderilmeli. Bir süre daha kendi kendinize deneyebilirsiniz (çünkü gebe kalabilmişsiniz). Yumurtlama düzensizse, ultrason kontrolü altında yumurtlama takibi yaparak gerçekten yumurtlamayla ilgili bir problem var mı bakılmalı. Sizin durumunuzdaki hastaya önce eksik tüm tetkikler yapılmalı ve tekrar dış gebelik oluşma veya kısırlık riski var mı mutlaka araştırılmalıdır.

Nişanlıma da geçti

25 yaşındayım. İki senedir vajinal mantar rahatsızlığım var. Dört doktora gittim. Smear testi ve kültür testi yaptılar. Her ikisi de iyi çıktı, fitil ve hap verdiler ama geçmiyor. Her hafta atak geçiriyorum. Bu rahatsızlığım nişanlıma da geçti. Bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının altında bazen şeker hastalığı gibi birtakım sistemik hastalıklar yatabiliyor. Size önerim sadece kadın doğum muayenesi yerine dahiliye uzmanına başvurarak genel bir check up’a girmenizdir. Ayrıca bazı mantarlar da verilen antifungal ilaçlara dirençli olabileceğinden üreyen mantara yönelik antibiyogram yapılması doktorunuzun doğru ilacı seçebilmesi açısından önem taşır.

Neden düzensiz?

Haberin Devamı

18 yaşındayım. Adetten 1.5 hafta önce kanama başladı. Zaten düzensiz adet görüyordum. Böyle olduğunu düşündüm ama ilk 3 gün kahverengi, sonraki 3 gün ise siyah kan geldi. 1.5 hafta iştahım yoktu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak karından ultrason yaptırarak rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmasını sağlamalısınız. Yumurtalıklarınızda kistik bazı yapılar ya da rahminizde myom, polip gibi iyi huylu urlar böyle düzensiz kanamalara neden olabilir. Tüm bunlar normal gelirse, o zaman bir endokrinoloji uzmanına başvurarak tiroid gibi hastalıkların da araştırılması gerekir. Keza iştahsızlık ve adet kanamasında düzensizlik gibi şikayetler tiroid hastalıklarında da sıkça karşımıza çıkar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder