Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid hormonu sıkı takip edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonu sıkı takip edilmeli

Gebelikte tiroid hormonunun dikkatli şekilde takip edilmesi gerekiyor. TSH hormonunun yüksekliği tiroid bezinin normalden az çalıştığını gösterdiğinden sorun yaratabilir. Eğer müdahale edilmezse düşük riski ya da bebeğin zeka gelişiminde gerilik gibi sorunlar yaşanabilir.

İlaç zarar verdi mi?

Şu an 6 haftalık hamileyim. Graves hastasıyım, hamileliğin ilk bir ayı ilaç içtim. Doktorum değerlerim iyi diye ilacı kesti. Ama hamileliğimi bilmeden 1 ay kadar çeyrek doz içtim. Bebeğe bir zarar vermiş midir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilacın içerik maddesi metimazol olup gebelikte kullanılması halinde bebekte birtakım sakatlıklara sebep olabileceği gösterilmiştir. Bu ilacı gebe kaldığınızı öğrenmeden önceki ilk 1 ay içinde kullandıysanız genellikle bu dönemde ya hep ya hiç kuralı geçerlidir.

Yani bebek etkilenmişse gebelik düşükle sonuçlanacak, etkilenmemişse devam edecektir. Ancak 4 haftalık periyottan sonraki dönemde de ilacı içmeye devam ettiyseniz o zaman bebeğin etkilenme riski mevcut olduğundan genetik doktoruna başvurmanızı öneririm.

Sizinle mevcut riskleri paylaşacak ve ona göre gebeliğin devamı konusunda kararınızı daha rahat verebileceksiniz. Devam kararı alırsanız da tüm gebelik boyunca detaylı ultrason yapabilecek riskli gebelikler konusunda uzman bir hekime takip olmanızı öneririm.

Bebeğin kalbi durdu

12 haftalık hamileyken kontrole gittim. 10 haftalıkken bebek için kromozom bozukluğu nedeniyle kalbi durmuş dediler. Şu anda kanama yok, yeniden bir operasyon yapılabilirmiş. Doktorun yazdığı raporu size yolluyorum. Acaba yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 9 haftalıkken bebeğinizin kalbi durduğu için sanırım size kürtaj uygulanmış. Bana ilettiğiniz patoloji raporu olup gebeliğe ait bulgulardan bahsediyor. Eğer kürtajdan sonra 4-6 hafta içerisinde adet göremezseniz, size işlemi uygulayan doktora bir görünmenizi öneririm.

Bazen kürtaj sonrası içeride yapışıklıklar ya da rahim ağzında tıkaçlar oluşabildiğinden mutlaka muayene olmanızda fayda var.

TSH yüksek çıktı

Haberin Devamı

6 haftalık hamileyim, TSH 6.18 çıktı. Haftaya doktora gideceğim. Acaba bebeğime ne gibi zararı olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, TSH hormonunuzun yüksekliği hipotiroidi denilen tiroid bezinizin normalden az çalıştığını gösteriyor. Bunun birçok nedeni olabileceği gibi sıklıkla Hashimato denilen genetik tiroid bezi hastalığı akla gelir.

Yalnız bunun tanısı tek başına TSH hormonuyla konulmayacağından eksik birtakım hormonlara daha bakılmalı. Size önerim vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızdır.

Doktorunuz gerekirse size bir ilaç başlayacak ve TSH hormonunuz yaklaşık 2.5 seviyelerine düşürülecektir. Aksi taktirde düşük veya bebeğinizin zeka gelişiminde gerilik gibi birçok önemli sorunlar yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder