Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid yumurtlamayı olumsuz etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid yumurtlamayı olumsuz etkiliyor

Tiroid bezinden kaynaklanan sorunlar adet düzensizliklerine neden oluyor, yumurtlamayı da olumsuz etkiliyor. Gebe kalmak istendiğinde sıkıntı yaratabiliyor. En iyisi doktora gidip ilaç tedavisine başlamak.

Tiroid yüzünden mi?

31 yaşındayım, 2 yıldır tiroidim var. Bazı ilaçlar veriyorlar ama gebe kalamıyorum. Acaba tiroid bezleri hamile kalamamakta ne kadar etkili?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi sorunlarının, kesinlikle adet düzensizliklerine sebep olarak yumurtlama üzerine olumsuz etkisi vardır. Genellikle az çalışması halinde adetlerde gecikme, çok çalışırsa sık adet görme karşımıza çıkar. Adetin düzensiz olması da yumurtlamada sorun olduğunun en önemli bulgusudur. Ayrıca gebe kalmanız durumunda da tiroid bezi hastalıkları sorun çıkarır.

Haberin Devamı

Gebeliğin erken dönemlerinde düşük, ileriki dönemlerinde ise bebeğin zekasında gerilik gibi çok ciddi sorunlar doğurabilir. Günümüzde tiroid bezi problemleri ilaçlarla kontrol altına alınıyor. Tiroid sorununuz geçmesine rağmen gebe kalamamışsanız, o zaman uzmana başvurarak 2 yıldır niçin gebe kalamadığınızı araştırtın.

HPV 16 pozitif

Annemde HPV 16 ve 51 pozitif çıktı. Bu ne anlama geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizde rahim ağzı kanseri yapma potansiyeli olan HPV virüsü saptandığı anlamına gelir. Soruç, annenizin düzenli aralıklarla jinekolojik muayenesiniz yaptırması ayrıca vajinal smear aldırmayı ihmal etmemesi gerektiğini anlatıyor. Çoğunlukla zannedildiği gibi HPV 16 saptanması mutlaka kanser olacağı anlamına gelmez. Sadece kanser gelişme riskinin HPV 16 saptanmayan bir kadına göre arttığı anlamını taşır.

Menopoza giriyormuşum

Sorunum vajinal kuruluk. 1 yıl önce kadın doğum uzmanına gittim. Bana menopoz sürecine girdiğimi söyledi. Onun dışında ne yapmam gerektiğini söylemedi. Adetten tam kesilmedim. 2-3 ay düzenli oluyor sonra 1 ay olmuyor. Bu süreçte de kuruluk hissedilir derecede beni rahatsız ediyor. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, peri-menopoz dediğimiz süreçte vücutta östrojen azalır ancak tamamen bitmediğinden adetler uzun aralıklarla olsa da görülmeye devam eder.

Haberin Devamı

Vajina da bu azalmadan en çok etkilenen bölgelerdendir. Size en iyi gelecek tedavi birtakım hormonlu vajinal fitiller ya da kremlerdir. Ancak bunlar içerdiği östrojen hormonu nedeniyle mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır.

Bunun dışında hormon içermediği için daha masum olan ancak sadece anlık rahatlama sağlayan ilişkiden hemen önce kullanılabilecek kayganlaştırıcı jelleri tercih edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder