Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid yumurtlamayı olumsuz etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid yumurtlamayı olumsuz etkiliyor

Tiroid bezinden kaynaklanan sorunlar adet düzensizliklerine neden oluyor, yumurtlamayı da olumsuz etkiliyor. Gebe kalmak istendiğinde sıkıntı yaratabilir. En iyisi doktora gitmek ve ilaç tedavisine başlamak.

Tiroid yüzünden mi?

29 yaşındayım, 2 yıldır tiroidim var. Bazı ilaçlar veriyorlar ama gebe kalamıyorum. Acaba tiroid bezleri hamile kalamamakta ne kadar etkili?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi sorunları kesinlikle adet düzensizliklerine sebep olur. Bu nedenle yumurtlama üzerine olumsuz etkisi vardır. Genellikle tiroid bezinin az çalışması adetlerde gecikme, çok çalışması sık adet görme olarak karşımıza çıkar. Adetin düzensizliği de yumurtlama da sorun olduğunun en önemli bulgusudur. Ayrıca gebe kalmanız durumunda da tiroid bezi hastalıkları sorun çıkarır. Gebeliğin erken dönemlerinde düşük, ileriki dönemlerinde bebeğin zekasında gerilik gibi çok ciddi sorunlar doğurabilir. Günümüzde tiroid bezi problemleri ilaçlarla kontrol altına alınıyor. Tiroid sorununuz geçmesine rağmen gebe kalamamışsanız, o zaman uzmana başvurarak 2 yıldır niçin gebe kalamadığınızı araştırtın.

Haberin Devamı

İltihap birikti

Annem 53 yaşında, 1 ay önce yumurtalık kanseri teşhisi ile ameliyat edildi, ancak doktorlar karnını açıp parça aldılar. Şu an karnında iltihap birikti. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık kanserlerinin en kötü yanı geç teşhis edilmesi. Sanırım annenizde de geç kalınmış. Ameliyatta sadece biyopsi alarak kapatmış olmaları hastalağın epey ileri bir evrede olduğunu gösteriyor. Annenize kemoterapi verilerek tümörü biraz küçültmeye çalışacaklardır. Mümkün olursa sonra tekrar ameliyat yapılabilir. Yumurtalık kanserlerinde tümöre bağlı karın boşluğunda asit dediğimiz sıvı birikir. Bu ancak tümörü gerileterek tedavi edilebilecek bir durumdur. Aksi taktirde boşaltılsa bile tekrar oluşur. Bir an önce doktorunuza başvurarak bundan sonraki tedavi seçeneklerinizi öğrenin. Geçmiş olsun dileklerimle.

Ağrı çekiyorum

24 yaşında kızım. Adetlerimin çok ağrılı geçiyor. Kadın doğum uzmanına gittim, yapılan test ve ultrasonda bir şey çıkmadı. Bu durum ileride anne olmamı etkiler mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle çikolata kistleri çok ağrılı adet görmesine neden olur. Doktora gittiğinizi ve sorun saptanmadığını ifade ettiğiniz için çikolata kisti elenmiş oluyor. Bazen yumurtlamaları çok etkili olan kadınlarda da adet sancıları yoğun olabilir. Bu durum hayat konforunuzu etkiler hale geldiyse, o zaman doktorunuza danışarak bunu kontrol altına alabilecek bazı ilaçlara başlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder