Opr. Dr. Hande Akbaş Tüberküloz sonrası 1 yıl kadar bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Tüberküloz sonrası 1 yıl kadar bekleyin

Verem geçiren kadının gebe kalmak için 1 yıl beklemesi iyi olur. Alevlenme yoksa anne olabilirsiniz. Tüberküloz bazen genital bölgeyi de etkiler, korunmayı bıraktıktan sonraki 6-8 ay için hamilelik oluşmazsa doktora gidin.

Ne kadar bekleyeyim?

31 yaşındayım, 5 yıllık evliyim. Biz bebek istiyoruz. 8 ay önce akciğer tüberkülozu nedeniyle 6 ay ilaç kullandım. Tahlillerim temiz çıktı. Kan değerlerim normale dönmüş. 3 ay daha ilaçlar sürecek. Bebek için beklemek gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüberküloz tedavisi sonrası 1 yıl beklemek iyi olur. Alevlenme yoksa o zaman bebek düşünmek doğru olur. Tüberküloz nadiren genital bölgeyi de tutabileceği için korunmayı bıraktıktan 6-8 ay içinde gebe kalamazsanız bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Gerekirse rahim filmi çekilip duruma bakılabilir. Gebelikte sorun olur mu? 10 aylık evliyim. Eşim doktora gitti. Rahminin etrafında parça parça tomurcuklar varmış.

Gebelik için sorun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin tomurcuk olarak adlandırdığınız yapılar; myom denilen rahmin iyi huylu urlarıdır. Şu an endişelenecek bir durum yok. Genellikle 5 santimin üzerine çıkmadığı sürece myomları ellememeyi tercih ediyoruz.

Ancak kanama veya kısırlığa yol açıyorlarsa o zaman daha erken de müdahale edilebilir. Rahmin iç zarına ya da tüplere bası olup olmadığını en iyi rahim filmiyle anlayabilirsiniz.

Sonuca bakarak gebelik açısından sorun içerir mi söylemek mümkün olabilir.

Kardeşim hamile

Kardeşim hesabına göre 6 haftalık hamile. Bugün kanaması oldu. Doktor gebelik kesesinin aşağıda olduğunu söyledi, iğne yaptı ve “4 gün sonra bakacağız, olmazsa bebeği alacağız” dedi. Sonuçlarını yazıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik kesesi boyutu çok küçük. Hamileliğin seyriyle ilgili bir yorum yapmak için erken. Sağlıklı bir gebelik olabileceği gibi, dış gebelik veya düşükle sonuçlanacak hamilelik de olabilir.

Önerim doktorunuzun sizi belirli aralıklara takip etmesi, kesenin büyüyüp büyümediğini, içinde bebeğin gözlenebilir hale gelip gelmediğini araştırmasıdır.

Haberin Devamı

Anne olabilir miyim?

23 yaşındayım ve 4 yıldır aritmi hastasıyım. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorum. Ameliyat olmama rağmen bu ilaçları ömür boyu kullanmam gerekiyormuş. Bu ilaçlar ve kalbimin düzensiz ritmi anne olmamda sorun çıkarır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kalbinizdeki ritm bozukluğunun ne derece olduğu gebeliğiniz açısından çok önem taşır. Hamile kalmaya karar vermeden önce mutlaka sizi takip eden kardiyoloji uzmanının fikrini almanız gerekir.

Eğer doktor bir problem olmaz derse, gebelikte kullanılan, bebeğe zarar vermeyen birçok ritm bozukluğu ilacı ve kanı sulandıran iğneler var. Bu açıdan bir sorun olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder