Opr. Dr. Hande Akbaş Tüp ve yumurtalık ne kadar etkilenmiş
HABERİ PAYLAŞ

Tüp ve yumurtalık ne kadar etkilenmiş

Çikolata kisti nedeniyle hamile kalamayan kadınlarda mutlaka detaylı araştırma yapılmalı. Öncelikle çikolata kisti yani endometriozisin hangi evrede olduğu tespit edilmeli, yumurtalık ve tüpleri ne boyutta etkilediği ortaya çıkarılmalı...

Tüp bebek mi yapmalıyız?

24 yaşındayım, polikistik over’im var. Doktorum çikolata kistim olduğunu söyledi ve “Artık size tüp bebek öneririm” dedi. Öyle mi yapmalıyım? 3 yıldır bebek sahibi olamıyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 3 yıldır gebe kalamamanızın mutlaka detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir. Siz muayene olmalı ve endometriozisin hangi evrede olduğunu yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini öğrenmelisiniz. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka yöntem mi olduğuna bu şekilde karar verebilir.

Haberin Devamı

Adetim düzensiz mi?

37 yaşındayım. Geçen ay 25 günde adet gördüm. Bu ay 33 gün oldu, adet görmedim. Gebe kalmaya çalışıyorum. Acaba bu durum adet düzensizliği mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 21-37 günler arasında olan adet dönemleri doğal kabul edilir. Ancak sizde bir erken, bir geç olmalar başladıysa, yaşınızda 37 olduğu için hem yumurtalık rezervinize bakılması hem de eşlik eden herhangi bir hormonal bozukluk olup olmadığının anlaşılabilmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm.

Rahmim tersmiş

Ben rahim tersliğinden ameliyat oldum. Acaba ağır kaldırmanın zararı var mı? Ya da rahim geri döner mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim tersliği ameliyat gerektiren bir durum olmadığı gibi ameliyatı da yoktur. Sizi ne için ameliyat ettiler bir daha sormanızı öneririm.

Kasıklarımda ağrılar oluyor

37 yaşındayım ve bekarım. Adet görmeme 10 gün kala açık kahverengi kan ve siyah kan pıhtıları geliyor. Kasıklarımda da ağrı oluyor, normal mi?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, 10 gün süren ara kanamaları normal kabul etmiyoruz. Lütfen bir jinekoloğa başvurarak ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesini, bazı hormonlarınızın kontrol edilmesini sağlayın. Şüphede kalınan durumlarda gerekirse rahmin içine kamerayla bakılması ve biyopsi yapılması gerekebilir. Lütfen ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder