Opr. Dr. Hande Akbaş Tüplerde enfeksiyona neden olabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Tüplerde enfeksiyona neden olabiliyor

Haberin Devamı

Spirali doğum yapmamış hanımlara pek önermiyoruz. Çünkü spiral bazen enfeksiyonlara, enfeksiyonlar da tüplerin fonkisyonunda bozulmalara neden olabiliyor. 40 yaşın altındaysanız doğum kontrol haplarını tercih edebilirsiniz...

Şansım var mı?

26 yaşındayım. Aşılama yaptırdım. Kasıklarımda kramp ve memelerimde gerginlik var. Belim ağrıyor. Acaba hamile kalma şansım var mı? Ne zaman sonuç alırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşılama yoluyla gebe kalma ihtimaliniz yüzde 17-20’dir. Bahsetmiş olduğunuz bel ağrısı, memelerde gerginlik aşılamada kullandığınız hormonlardan, gebe kaldığınız için veya adet başlayacağı için olabilir. Dolayısıyla bu şikayetlerinizin kesin nedeni ancak kanda gebelik hormonu bakılınca anlaşılabilir. Bugün kan verirseniz gebelik oluştuysa çıkmasını bekleriz.

Spiral taktırsam mı?

27 yaşında kadınım. Doğum yapmamış kadınlarda spiral takılmasının sakıncası var mı? Doğum kontrol haplarından hangisinin yan etkisi en azdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmamış hanımlarda genellikle spiral kullanımını pek tercih etmeyiz. Nadiren spiral genital bölgede enfeksiyona yol açarak, tüplerin fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilr. Doğum kontrol ilacı kullanmanız yaşınız 40’ın altındaysa daha çok başvurduğumuz bir korunma yöntemidir. Ama hap kullanmakla aranız iyi değilse, devamlı unutacaksanız, korunmayarak kürtaj olmak yerine spiral taktırmanız her zaman daha çok tercih edeceğimiz bir durumdur.

Gebelik ihtimali var mı?

30 yaşındayım. 3 kez hamile kaldım, düşük yaptım. GGebe kalma ihtimalim var mı? SSürekli düşük yapmamın nedeni var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıpları detaylı olarak araştırılması gereken çok önemli bir durumdur. Öncelikle kadını muayene etmeli, radyolojik ve genetik birçok tetkik yapılmalıdır. Siz tabii ki gebe kalabilirsiniz. Tekrar üzücü bir olay yaşamamanız için üreme tıbbı alanında deneyimli bir doktora başvurana kadar mutlaka korunun. Aksi taktirde tekrar düşük yapmanız hem sizi psikolojik açıdan sarsar hem de düşük sonrası küretaj yapılıyorsa rahminize gelecek zararla rahim iç duvarında hasar oluşarak bir daha gebe kalmanızda zorlaşır.

Adet kanaması mı?

Sözlümle birlikte olacaktık ama vazgeçtik. Eve geldiğimde iç çamaşırımda leke gördüm. 1 gün sonra adet oldu. Sizce adet kanaması mı zar patlaması mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tam cinsel birleşme olmadan zarınızın zedelenmesi mümkün değildir. Kullanmış olduğunuz ilaç adet gecikmesinden çok adet miktarında azalmaya neden olur. Dolayısıyla muhtemelen gördüğünüz leke adetinizdi diye düşünüyorum. İçiniz rahat etmeyecekse o zaman kadın hastalıkları uzmanına muayene olup durumu netleştirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder