Opr. Dr. Hande Akbaş Tüplerinize bakılsın ki annelik şansı azalmasın
HABERİ PAYLAŞ

Tüplerinize bakılsın ki annelik şansı azalmasın

Rahim filminde kadının tüplerinde sorun varsa tüp bebek öncesi mutlaka kapalı ameliyatla durumu değerlendirilir. Burada da sıkıntı tespit edilirse gereken önlem alınır. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir.

Ameliyat mı, tüp bebek mi?

30 yaşındayım, 4.2 santimlik çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. Bir senedir tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz çıktı. Sizce ameliyat mı olmalıyım yoksa tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz şu anda ameliyat için çok sınır boyutta. Bir senedir beklemenize rağmen gebelik elde edemediyseniz artık daha fazla vakit kaybetmeyin. Çünkü bekledikçe kistlerinizin büyüme ihtimali çok yüksek. Gebelik istediğiniz için bunların büyümelerini engelleyecek ya da yavaşlatacak bir ilaç da şu anda kullanamayız.

Haberin Devamı

Bir an önce gebelik elde edilmesi önemlidir. Yeterince beklediğiniz için bence ameliyat olmadan önce 1 kere tüp bebek deneyin. Gebelik elde edemezseniz laparoskopi gündeme gelebilir. Ama cerrahi tedavi için henüz erken olduğu kanaatindeyim.

Tüplerde genişleme varmış

Tüp bebek öncesi çekilen rahim filmime doktor baktı ve tüplerimde genişleme (hidrosalpenks) olduğunu söyledi. Sizce ne yapmalıyım, ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım, tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesidir.

Eğer rahim filmindeki gibi gerçekten ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumdayken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Adet sancısı çekiyorum

25 yaşındayım. Çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet olmama yaklaşık 10 gün kala sancı başlıyor. Bir yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol hapı kullanmanıza rağmen şiddetli ağrılarınızın olması mutlaka araştırılması gereken bir durum. Ultrason yapılmalı hatta gerekirse pelvik MR çekilerek sebebinin anlaşılması iyi olur.

Haberin Devamı

Bu ağrınızın sebebi endometriozis hastalığı denilen çikolata kisti olabileceği gibi, rahim dışı kaynaklı başka bir sorun da olabilir. Muayene olmadan ve radyolojik görüntülemeler yapılmadan nedeni söyleyebilmek mümkün olamayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder