Opr. Dr. Hande Akbaş Uykusuzluk, yorgunluk etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Uykusuzluk, yorgunluk etkiliyor

Prolaktin öyle bir hormon ki açlıktan, tokluktan, uykusuzluk ve yorgunluktan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar verebiliyor. Tek bir ölçümle ilaca başlamak doğru olmayabilir. Bu yüzden ayrımını iyi yapıp hastayı öyle tedavi etmek gerekiyor...

[[HAFTAYA]]

Aşılamanın avantajı var mı?

30 yaşındayım, polikistik overim var. FSH iğne tedavisine başlayacağım. Acaba yumurtalıklarım gelişir mi? Günlük 75 ml doz yapılacak. Yumurtlama olduktan sonra ya normal yolla ya da aşılama denenecek. Acaba siz bana ne önerirsiniz? Aşılamanın avantajı nedir? Normal yollardan çocuğum olmaz mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu kişiden kişiye epey farklı bulgular verebilmektedir. Bu hastalığı olan her kadında kullanılan hormon ilaçlarından alınacak cevap çok farklı olabilmektedir. Yumurtalarınızın gelişip gelişmeyeceği maalesef tek başına kullanılan ilaç dozuyla değil, aynı zamanda yaşınızla, vücut kitle indeksinizle de bağlantılı olduğundan malesef 75ml hormon ile yumurtalarınız gelişir mi söyleyebilmek mümkün değildir. Sizi muayene eden doktorunuz bu dozu ön gördüyse yeterli geleceğini düşünmüş olmalıdır. Aşılama ile bir çiftin gebe kalma ihtimali yüzde 15-18 arasında değişmektedir. Tabii aşılama yönteminden önce mutlaka rahim filmi çekilmiş olup tüplerin açık olduğundan emin olunduktan sonra bu yöntem denenmelidir.

Prolaktin neden yüksek?

2 hafta önce kadın doğum uzmanına gittim ve hormon testi yapmasını istedim. Yapılan testlerde prolaktin hormonu bende 80.1 civarında çıktı. Doktorum bana bir ilaç verdi. Haftada 1 tablet almamı söyledi. Ben bu ilacı 2 hafta boyunca içtim. 3’üncü hafta ise ilacı içmeden doktora gittim, test yaptırdım. Prolaktin değerim bu kez yapılan testte 2 çıktı. Bu değer düştüğüne göre ben ilacı içmeyi sürdürecek miyim yoksa bırakacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin maalesef birçok koşuldan etkilenen bir hormon. Bu nedenle tek bir hormon değeriyle hemen tedaviye başlamak maalesef doğru değildir. Makroprolaktin ayırımı yapıldıktan sonra hâlâ sonuç yüksekse tedaviye başlamak önem taşır. Çünkü prolaktin uykusuzluk, yorgunluk, açlık, tokluk gibi birçok durumdan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar çıkmasına yol açabilir. Haftada 1 kez kullanılan ilaçla 80 olan düzey 2 hafta içinde 2’ye hemen düşmez. Dolayısıyla ya ilk ölçülen 80 değeriniz ya da ikinci ölçülen 2 değerinizde bir yanlışlık bulunmaktadır. Şu anda ilacı bırakıp etkisi geçtikten bir süre sonra prolaktin hormonunuz tekrar yükseliyor mu baktırmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder