Opr. Dr. Hande Akbaş Üzülmeyin, anne olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Üzülmeyin, anne olabilirsiniz

Polikistik over sendromlu kadınların gebe kalması bazen sorun oluyor. Ama yumurtalık rezervleri çok iyi ve küçük yardımla bebeklerini kucaklıyorlar. Korunmuyorsanız, adetleriniz düzensizse ve anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun.

İlişkiye girince akıntı başlıyor

25 yaşında kızım. Akıntım var. İlişkiye girdiğimde geliyor, saydamsı, kokulu, kaşıntı yapmıyor. Doktor “Mantar” dedi, tedavi gördüm. Ne zaman ilişkiye girsem böyle oluyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tarif ettiğiniz akıntı her sağlıklı kadında görülen fizyolojik akıntı. Vajina menopoza kadar vücuttan düzenli salgılanan östrojen hormonu sayesinde asla kuru olmaz. En önemli fonksiyonu vajinayı kaygan tutup ilişkide canınızın acımasına engel olmaktır. Sanırım doktorun verdiği tedavi yetmiş. Genellikle anormal akıntı çamaşırınıza sarı-yeşil renkte gelen, kokulu veya kaşıntılıdır. Sizde bu bulgular yok ama bir uzmana giderek muayene olun.

Haberin Devamı

Ya anne olamazsam?

24 yaşındayım. Adet düzensizliği için doktora gittim. Kist yok ama doktor yumurtalığımda küçük lekeler gördü. Bana ilaç verdi, 3 ay kullanmam gerekiyormuş. Adetlerim düzene girmeyebilirmiş. Hep ilaç alacakmışım.Yakında evleneceğim. Çocuğum olmazsa diye endişeliyim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuzun ifade ettiği şey büyük ihtimalle 1 santimden ufak kistik oluşumlar. Bu polikistik over sendromunda karşımıza çıkar. Yaşınız genç olduğu ve şu an için bebek düşünmediğiniz için doktorunuz size büyük ihtimalle adetlerinizi düzene sokmak amacıyla doğum kontrol ilacı başlamıştır.

Bu ilacı 1-1.5 yıl kullanın. İlacı bıraktıktan sonra adetlerinizdeki düzensizlik sürüyorsa o zaman yumurtlamayla alakalı sorununuz olabileceğinden gebe kalabilmek için bizim yardımımıza ihtiyacınız olabilir. Bu sizi üzmesin. Çünkü polikistik over sendromlu hastaların yumurtalık rezervleri çok iyi. Başka bir sorun yoksa o zaman yardımcı üreme teknikleriyle hamile kalabilirsiniz.

Hamile kalamıyorum

6 ay önce hamile kaldım. Hamile kaldığımı öğrenince çocuğu aldırdık. Şimdi evliyim ama hamile kalamıyorum. Akıntım oluyor ve iltihap var. Sizce bu yüzden ya da üşütmekten olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizi aldıralı 6 ay olmuş. Hamile kalamadığınıza karar vermek için erken. Akıntı ve iltihap nadiren kısırlığa sebep olabilir ancak bunu sadece khlamidya denilen bir mikrobun sebep olduğu durumlarda görüyoruz. Sizde bu bakteri yoksa kaygılanmanıza gerek yok.

Hijyen açısından sizi rahatsız edebileceğinden tedavi olmanızda fayda var. Yaşınızı bilmiyorum ancak 2-3 ay daha kendi kendinize denemenizi, olmuyorsa bu alanda uzman bir hekime başvurarak gerekli araştırmaları başlatmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder