Opr. Dr. Hande Akbaş Var olanı korumak için...
HABERİ PAYLAŞ

Var olanı korumak için...

Bazen genç yaşta yumurta fonksiyonları azalıyor. Evli değilseniz ya da çocuk sahibi olacak durumunuz yoksa hemen yumurtalarınızı dondurun ki anne olmak istediğinizde sorun yaşamayın...

Kanama bitiyor

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktor yumurtalığımın çalışmadığını söyledi. Doğum kontrol hapı içince adet görüyorum. Bırakınca olmuyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucum, genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Muhtemelen ailenizde bu durum mevcut ve genetik olarak siz bunu almışsınız. Düzensiz de olsa adet görmüş olmanız henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin durumuna ultrasonla bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden önce tüp bebek yaptırıp çocuk sahibi olmaya çalışmanızı öneririm. Eğer evli değilseniz o zaman en azından var olan yumurtalarınızı da zaman içinde yitirmeden dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Erken doğum yapılır mı?

28 yaşındayım, ilk hamileliğim. Bebeğimin beslendiği damarlardan biri tıkalıymış. Doktorum bu durumun bebekte zeka gelişimini etkileyebileceğini ve erken doğum yapmak zorunda kalabileceğimi söyledi. Acaba ne yapabilirim? Önlem alamaz mıyım?

CEVAP Değerli okuyucum, bebeğinizi besleyen damarların akımında sıkıntı varsa, bunun bebeğinizin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır ama zekasını etkilemez. Bebeğin gelişimi durur, suyu azalırsa bebeğinizi kaybetme riski ortaya çıkacağı için erken doğum gerekebilir. Damardaki akım problemi arttığında bebeğinizi kaybetme riskiniz olabileceği için yapmanız gereken en doğru şey doktorunuza sık sık kontrole gitmeniz ve plasentadan bebeğe geçen kan akımlarını doppler ile yakın takip ettirmeniz olacaktır.

Rahim ameliyatı oldum

44 yaşındayım. Mayıs sonunda rahim ameliyatı oldum. Patoloji sonuçları iyi geldi. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Normal cinsel yaşama ne kadar sonra başlamalıyım?

CEVAP Değerli okuyucum, ameliyatınızın üstünden neredeyse 5 hafta geçmiş olduğu için artık her açıdan eski yaşamınıza dönmeye başlayabilirsiniz. Her ne kadar rahminiz alınmış olsa bile yılda 1 kez kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmayı ihmal etmemeniz gerekir. Rahminiz olmasa bile vajinal smear aldırmalısınız. Ayrıca yumurtalıklarınız durduğu için ultrason ile mutlaka yumurtalıklarınızı düzenli olarak değerlendirtmelisiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder