Opr. Dr. Hande Akbaş Varsa sorunlar giderilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Varsa sorunlar giderilmeli

Rahim filmi tüplerin değerlendirilmesi için yumurtlama takiplerine başlanmadan önce mutlaka çekilmeli. Çünkü durumu en doğru şekilde ortaya koyuyor ve doktorun hastasını doğru yönlendirmesini sağlar.

Rahim filmi şart mı?

34 yaşındayım. 9 yaşında çocuğum var. İkinci çocuğu istiyoruz. Doktor “Rahim içinde doku yapışması var” dedi. Histeroskopi yapıldı. İki ay yumurta takibi yapıldı ve yumurtlamama teşhisi konuldu. Doktor “Rahim filmi çekilsin” diyor. Ne yapabilirim? Bana yumurtlama için ilaç verildi. Yumurtlama olmadı. Rahim filmi şart mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmenizin doğru olacağını düşünüyorum. Geçirdiğiniz histeroskopi ameliyatınızın ne kadar başarılı olduğunu, rahim içindeki tüm yapışıklıkların giderilip giderilmediğini gösterir. Ben bu filmi yumurtlama takiplerine başlamadan önce isterdim. Çünkü sorun varsa önce bunu giderip yumurtlama sağlanmalı. Aksi taktirde oluşan gebeliğin yerleşeceği sağlıklı bir ortam olamaz. Yumurtlamayı destekleyecek birçok hormon ilacı mevcuttur. Öncelikle sizde neden yumurtlama gerçekleşmediğini anlamak gerekir. Polikistik over sendromu gibi hormonal sorun mu var yoksa yumurtalıklarınız az çalışmaya mı başlamış? Bu ikisi arasında yaklaşım açısından ciddi fark bulunmaktadır.

Değerler çok mu kötü?

31 yaşındayım. Adetimin ikinci günü hormonlarıma bakıldı. FSH 8.59 çıktı. Doktorum “Bu sonuçla gebe kalamazsın” dedi. Acaba değerlerim çok mu kötü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, FSH değeriniz de 12’nin altında çıkmış. Bu bulguların hiçbiriyle size asla gebe kalamazsınız denilemez. FSH’ın tek başına anlamı yoktur, estradiol hormonuyla birlikte değerlendirilmelidir. Ayrıca yumurtalık rezervine FSH ve AMH gibi kan tetkiklerine bakıp karar vermek yerine biz ultrasonografiyle yumurtalıklara bakarız. Antral folikül denilen taslak yumurta sayısına bakarak konuşmayı daha çok tercih ederiz. Bu yüzden moralinizi bozmadan ikinci bir görüş almanızın yerinde olacağı düşüncesindeyim.

Neden gebe kalamıyor?

İki yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz, olmuyor. Doktora gittik, eşimin kan değerleri yüksek. Doktor ilaç verdi, 1 ayda normale döndü. 3 ay geçti, hamilelik yok. Ne yapalım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size yardım edebilmem için eşiniz yaşını ve hangi kan değerinin yüksek çıktğını bilmem gerekiyor. Eğer yumurtalık rezervini gösteren FSH ve AMH gibi değerlerde sorun çıktıysa, bunun 1 aylık ilaçla normale dönmüş olması hiçbir anlam taşımaz. Bu nedenle vakit kaybetmeden yardımcı üreme tekniklerine başvurmanız gerekir. Zaten yaklaşık 2 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadığı için artık bu alanda deneyimli bir hekime giderek detaylı araştırma yaptırtmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder