Opr. Dr. Hande Akbaş Vücut zamanla alışır ama...
HABERİ PAYLAŞ

Vücut zamanla alışır ama...

Haberin Devamı

Doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi bazı yan etkiler yapabilir. Bu yan etkilere zamanla vücut alışır. Ama çok sıkıntı yaşıyorsanız ve yaşam kaliteniz bozuluyorsa doktorunuza danışın...


Adet görüyormuşum gibi akıntım oluyor

26 yaşındayım. Sürekli akıntı oluyor tıpkı adet görüyormuş gibi. Ayrıca adetim düzensiz. 1 hafta aralıkla adet görüyorum. İlaç kullanınca iyi ama almayınca kötü. Artık doktora gitmekten korkuyorum. Bir ara yumurtalıkta kist vardı ama doktor “Geçti” demişti. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, enfeksiyon ve sık adet kanamalarınız nedeniyle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Enfeksiyon daha fazla ilerlemeden antibiyotik tedavisi uygulanmalı ve adetlerinizi bu kadar sık görmenizin mutlaka nedeni saptanmalıdır. Aksi halde bir süre sonra kanszılık başlayacak. Bu durum güçsüz kalarak hayat kalitenizin bozulmasına neden olacaktır.

Birkaç saat sonra midem bulanıyor

30 yaşındayım ve 4 aydır doğum kontrol hapını kullanıyorum. İlk aylarda hiçbir sorunum yoktu. Ama bu ay hapı içtikten birkaç saat sonra mide bulantısı başladı. Acaba neden? İlacı bıraksam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler yapabilir. Piyasada epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları var. Buna rağmen ne yazık ki yan etkiler tam olarak ortadan kaldırılabilmiş değildir. İlk aylarda sorununuz yoksa belki de bulantınız haptan değildir. Üstelik zamanla vücut bu tür yan etkilere alışır. Diğer tüm bulantı sebebi olabilecek hastalıklar giderildikten sonra halen kaynak tespit edilemezse o zaman ilacınızı kesmenizi öneririm. Keza doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntemlerden birisidir.

Ne zaman hamile kalırım?

36 yaşındayım ve 5 ay önce ikiz bebek aldırdım. Yeniden hamile kalabilmek için ne kadar beklemek gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonra genellikle 4-6 hafta içinde hasta adet görür. Normalde ilk adetten sonra tekrar gebe kalabilirsiniz. Ama bu işlemin psikolojik kısmı da göze alınarak genellikle 2-3 ay bekleme önerilir. Siz tekrar çocuk düşünüyorsanız yaşınızdan dolayı daha fazla beklemeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder