Opr. Dr. Hande Akbaş Vücut zamanla alışıyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Vücut zamanla alışıyor ama...

Doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler yapabilir. Bunlara zamanla vücut alışır. Ama çok sorun yaşıyorsanız doktora danışın, gerekirse ilacı değiştirir.

Kaşıntı bitmiyor

10 aylık evliyim. İlişkiye girdiğimiz ilk günden beri hafif acı ve kaşıntı problemim var. Penis vajinaya ilk girdiği an acı oluyor daha sonra geçiyor, kaşıntım her ilişkide olmuyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaşıntı genellikle vajinal mantar enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkan bir durumdur. En sık nedeni bu bölgenin yeterince kuru bırakılmaması, dar kıyafetler giyilmesi ve hijyen amacıyla sabun ve şampuan benzeri o bölgenin asidik ph’sını değiştiren malzemeler kullanılmasıdır. İlişkinin ilk anında yaşadığınız acı ya psikolojik olarak kendinizi kasmanızdan ya da vajina yeterince ıslanmadan ilişkiye başlamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Önerim ön sevişmeyi uzatıp vajina yeterince ıslandıktan sonra penil penetrasyona izin vermeniz. Bunlarla acınız geçmiyorsa o zaman bir kadın doğum uzmanına başvurarak genital bölgenizde ağrıya sebep olabilecek bir enfeksiyon var mı araştırtın.

Haberin Devamı

Midem bulanıyor

29 yaşındayım ve 4 aydır doğum kontrol hapını kullanıyorum. İlk aylarda sorunum yoktu. Ama bu ay hapı içtikten birkaç saat sonra mide bulantısı olmaya başladı. Acaba neden? İlacı bıraksam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler yapabilr. Piyasada epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları bulunmasına rağmen ne yazık ki bu yan etkiler tam olarak ortadan kaldırılmış değil. İlk aylarda sorununuz yoksa belki bulantınız haptan kaynaklanmıyor olabilir. Üstelik zamanla bu tür yan etkilere karşı vücut alıştığından başta görülmesi daha sık rastladığımız bir durumdur. Diğer tüm bulantı sebebi olabilecek hastalıklar giderildikten sonra halen kaynak tespit edilemezse o zaman ilacınızı kesin. Unutmayın doğum kontrol hapı koruyuculuğu en yüksek yöntemlerden birisidir.

Haberin Devamı

Ataklar tekrarlıyor

28 yaşındayım. 2 senedir vajinal mantar var. 4 doktora gittim. Smear testi ve kültür testi yaptılar. Her ikisi de iyi çıktı, fitil ve hap verdiler ama geçmiyor. Her hafta atak geçiriyorum. Bu rahatsızlığım nişanlıma da geçti. Yardımcı olun.

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının altında bazen şeker hastalığı gibi bazı sistemik hastalıklar yatabiliyor. Size önerim sadece kadın doğum muayenesi yerine dahiliye uzmanına başvurarak genel bir check-up’a girmeniz. Ayrıca bazı mantarlar da verilen antifungal ilaçlara dirençli olabilir. Üreyen mantara yönelik antibiyogram yapılması doktorunuzun doğru ilacı seçebilmesi açısından önem taşır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder