Opr. Dr. Hande Akbaş Vücuttan asla cıkmıyor
HABERİ PAYLAŞ

Vücuttan asla cıkmıyor

Haberin Devamı

Human papilloma virüsü genital bölgede siğillere neden oluyor. Bu virüs bir kez vücuta girdi mi asla yok olmuyor, bağışıklık sistemi zayıflayınca yeniden ortaya çıkıyor. En iyi yol kendinize iyi bakmak, stressiz yaşamak.

Virüs hiç mi geçmez?

10 yıl önce papilloma adlı bir virüs çıktı. Özellikle sıkıntılı ve stresli olduğum zaman çıkıyor. Doktor “Vücuduna bir kere yerleşti “ dedi. Koterle yakıldı. Ben bu virüsten kurtulamayacak mıyım? Hiç zararı yok mu? Ya da iyileşmesi için krem kullanabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, human papilloma virüsü yani HPV vücuda bir kere girdikten sonra maalesef tamamen yok edebileceğimiz herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Vücudunuzun savunma sistemi zayıfladığı zamanlarda genellikle aktive olur. Bu sebeple kendinize iyi bakmalı, mümkün olduğunca stresten uzak kalmalısınız.

Bunun bir de aşısı mevcut. Her ne kadar aşının birtakım yan etkileri olsa da en azından birkaç tipe karşı koruyuculuk sağlar. Çıkmış olan siğiller için krem, yakma gibi tedavileri uygulayabilirsiniz. Virüsün bazı tipleri rahim ağzına da yerleşerek rahim ağzı kanserine neden olabildiğinden size önerim düzenli aralıklarla vajinal smear aldırmanızdır.

Bulantım çok fazla

10 haftalık hamileyim ve bulantı nedeniyle yerimden kalkamıyorum. Çok halsiz ve iştahsızım. Birkaç gün önce kanamam oldu. Şimdi ilaç verdiler, onu kullanıyorum. Ama bulantım çok arttı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde zaman zaman bazı anne adaylarında yoğun bulantı, halsizlik, hatta kusma görülebiliyor. Sizin bu şikayetleri yaşayacağınız 2 haftanız kalmış dayanmaya çalışın. Sık sık, az az yiyin, bol sıvı tüketmeye çalışın. Yağlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durup kuru gıdalarla beslenmeye çalışın.

Kanama olması düşük tehditi yaşadığınızı gösteriyor. Bunun en iyi tedavisi yatak istirahatidir. Ayrıca progesteron başlanmış ama bunu ağızdan kullanmak hem yan etkilerinin dayanılmaz olması hem de etkinliğinin azalması açısından pek tercih etmediğimiz bir durumdur. Size önerim bunu vajinal yoldan kullanmanız ya da enjeksiyon formuna geçmenizdir.

Düzeni bozar mı?

26 yaşında kadınım. 1 aylık evliyim ve düğünümden önce adet geciktirici hap kullandım. Adet düzenimi etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, zorunlu haller dışında adet düzeniyle oynanması biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının pek tercih etmediği bir durum. Bu tür ilaçlar hormon içerirler. Beklendiği üzere yan etkileri sıktır.

Adetiniz ilacı bıraktıktan sonra 1 hafta içinde başlamazsa uzmana başvurmanızı öneririm. Bir kerelik kullanım olduğu için düzeninizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum, sonrasında kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder