Opr. Dr. Hande Akbaş Ya hep ya hiç kuralı geçerli
HABERİ PAYLAŞ

Ya hep ya hiç kuralı geçerli

İlaç alan ve sonradan gebe kaldığını öğrenen kadın bebeğine zarar gelip gelmediğini öğrenmek istiyor, panik yapıyor. Gebelik 4 haftayı geçmemişse bebekte etkilenme varsa, düşük olur. Eğer etkilenme yoksa hamilelik sorunsuz şekilde devam eder.

Bebeğime zararı var mı?

33 yaşındayım, hamile olduğumu bilmeden tek seferlik ağrı kesici iğne yaptırdım. Acaba bebeğime zararı olmuş mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, en sık yanılma henüz adet gecikmesinden önce kullanılan ilaçlarla olur. Ama bu durumda gebelik henüz 4 haftayı geçmemiş olduğundan bebekte etkilenme varsa ya hep ya hiç şeklindedir. Yani bebek etkilenmişse tamamen düşer. Herhangi etkilenme yoksa sorunsuz şekilde devam eder. Sizin henüz 4 haftanız tahmin ettiğim gibi dolmamışsa yukarıda yazdığım nedenlerle korkmamanızı öneririm. Eğer gebeliğiniz 4 haftadan büyükse, o zaman sizi takip eden kadın doğum uzmanınıza bu ilacı kullandığınızı mutlaka söyleyin. O da bu ilacın yapabileceği anormalliklerle ilgili size bilgi verebilecek ve bu konuda sizi daha yakından takip edecektir.

Haberin Devamı

İlaçlar mı yükseltti?

Daha önce prolaktin hormonu için birkaç kez ölçüm yaptırmıştım, normaldi. Ama yumurtlama tedavisi sırasında progesteron yükselmiş, prolaktin de artmış. Yumurtlamaya yardımcı olarak kullanılan ilaçlar bu hormonun yükselmesine neden oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları otomatik olarak beyinden salgılanan prolaktin hormonunda da artışa neden olur. Bu tedaviler başlandıktan sonra prolaktin bakılması yanıltıcı sonuçlar vereceğinden kesinlikle doğru değildir. Nitekim sizde de yumurtlama döneminizde bakılan prolaktin daha önce normal olmasına rağmen yüksek çıkmış. Bu durum kesinlikle sizde kaygı yaratmasın. Tedaviniz sonlandıktan 1 ay sonra tekrar baktırın, önceden de normal olduğundan tekrar normale dönmüş olduğunu göreceksiniz.

Menopoza mı giriyorum?

42 yaşındayım. Geçen ay 3 kez adet gördüm. Acaba bu kadar sık adet görmem erken menopozun belirtisi olabilir mi? Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozun ülkemizde ortalama yaşı 51-52 olmakla birlikte sizin genetik özelliklerinize bağlı olarak daha erken de ortaya çıkabilir. Siz muhtemelen perimenopoz dediğimiz menopoz öncesi durumu yaşıyorsunuz. Yani yumurtalık rezerviniz çok azalmış ancak vücudunuzdaki östrojen yani kadınlık hormonu üretimi tam olarak bitmemiş. Bu durumun ortaya çıkması için en doğru yol adetinizin 3’üncü günü bir jinekoloji uzmanına başvurarak kanda bazı hormon düzeylerinize baktırmanızdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder