Opr. Dr. Hande Akbaş Ya hep ya hiç kuralı geçerli oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Ya hep ya hiç kuralı geçerli oluyor

Hamile kaldığınızı öğrenmeden önceki ilk 1 ayda ilaç içtiyseniz ya hep ya da hiç kuralı geçerlidir. İlaçtan etkilenmişse bebek düşer. Etkilenmemişse devam eder. Yine de ilacın yan etkilerini genetik uzmanından öğrenmek en doğrusu.

Bebeğe zarar verdi mi?

Kanlı akıntı sorunum vardı. Doktora gittim, “1 santim myom” var dedi. Mantar enfeksiyonu için de ilaç verdi. 2, 3 ve 4 Ağustos’ta ilacı içtim, adet gelmeyince bıraktım. 9 Ağustos’ta gebelik hormonu 452 çıktı, gebelik 4.5 haftalıkmış. İlaç bebeğe zarar verir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelikte bahsettiğiniz ilacın kullanılmasını önermiyoruz. İlk 4 hafta içinde aldığınız için bu dönem ya hep ya hiç dönemi olarak kabul edilir. Bu ne demek? Yani gebelik aldığınız ilaçtan etkilenmişse düşer, etkilenmemişse de devam eder. Ama benim bu tür durumlarda kendi hastalarıma önerdiğim yaklaşım; mutlaka bir genetik uzmanına başvurarak ilacın bebek üzerine olası olumsuz etkileri konusunda bilgilenmelerini sağlamaktır. Bundan sonrası tabii ki size ve eşinize kalmıştır.

İlacımı içtim

Altı haftalık hamileyim. Graves hastasıyım, hamileliğin ilk ayı bir ilaç içtim. Doktor değerlerim iyi diye ilacı kesti. Ama hamileliğimi bilmeden 1 ay kadar çeyrek doz içtim. Bebeğe zarar vermiş midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilacın içerik maddesi metimazol olup gebelikte kullanılması halinde bebekte bazı sakatlıklara sebep olabilir. Bu ilacı gebe kaldığınızı öğrenmeden önceki ilk 1 ay içinde kullandıysanız bu dönemde ya hep ya hiç kuralı geçerlidir. Bebek etkilenmişse gebelik düşükle sonuçlanır, etkilenmemişse sürer.

Ancak 4 haftalık periyottan sonraki dönemde de ilacı içmeye devam ettiyseniz o zaman bebeğin etkilenme riski var. Bir genetik doktoruna başvurun. Sizinle riskleri paylaşır, gebeliğin devamı konusunda kararınızı verirsiniz. Devam kararı alırsanız da tüm gebelik boyunca detaylı ultrason yapabilecek riskli gebelikler konusunda uzman bir hekime gitmenizi öneririm.

Bebek göründü

Hamileliğimin 7+5 olması gerekirken 5+6. Bebek büyüyor ama beta hcg artmıyor. Kese ve bebek ultrasonda göründü, değerleri size yazıyorum. İki ilaç içiyorum. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, belirli bir haftadan yani ultrasonda gebelik kesesi ve bebeğe ait bir yapı gözlendikten sonra bhcg takibi yapmak fazla fikir vermez. Çünkü bu haftalardan sonra bhcg güvenirliğini yitirir. Onun yerine belirli periyodlarla ultrason yaparak gebelik kesesinde büyüme var mı, embriyo gözleniyor mu incelemek daha faydalıdır.

Eğer büyüme geriden gelmeye devam ederse ve 8’inci hafta dolmasına rağmen halen bebeğinizin kalp atışları görülemiyorsa, o zaman gebeliğiniz sağlıklı devam etmiyor demektir, sonlandırılması gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder