Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşam kalitesi bozulmasın diye hormon tedavisi öneriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam kalitesi bozulmasın diye hormon tedavisi öneriliyor

20’li yaşlarda menopoza giren kadına hormon tedavisi gerekiyor. Çünkü cinsel ilişkide sorunlar çıkıyor, hızla kemik erimesi gelişiyor ve yaşam kaliteleri çok etkileniyor.

Sağ tüpüm kapalıymış

29 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktora gittim, sağ tüpümün kapalı olduğunu anlattı. İlaç verdi, değişikliklik yok. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu, tek yolum tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır korunmamanıza rağmen anne olamadıysanız önerim deneyimli bir uzmana başvurarak detaylı araştırma yaptırmanız. Sağ tüpünüzün neden kapandığı, rahim filminde nasıl göründüğü önemlidir. Genelde hasar gören tüpler açılsa bile sonrasında dış gebelik riski arttığı için ne yazık ki biz tüp bebek konusunda deneyimli hekimler bu yöntemi pek önermeyiz. Ayrıca hasta gereksiz yere vakit kaybeder. Anladığım kadarıyla birkaç kez ilaç tedavisiyle diğer tüpünüz aracılığıyla gebelik olur mu diye bakılmış. Artık tüp bebek yaptırmanın zamanı gelmiş olabilir. Öncesinde tüplere müdahale gerekir mi bakıp sonra yol alınmalı.

Haberin Devamı

Adet görmüyorum

28 yaşındayım, 2 çocuk annesiyim. 1.5 yıldır adet görmedim. Gittiğim doktorlar menopoza girdiğimi söylüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çocuklarınızın olması beni rahatlattı. Çünkü menopoz doğurganlığın sona ermesi demek. Yaşınız genç, birkaç yıl hormon tedavisi uygun olur. Aksi taktirde duygu durum değişiklikleri, vajinada kuruluk ve en önemlisi hızla kemik erimesi gelişecektir. Normalde 40 yaşından sonra menopoza girenlere hormon tedavisine, meme kanseri riskini bir miktar artırdığı için karşıyım. Ama menopoza 20’li yaşlarda girenlere öneriyorum. Yoksa yaşam kaliteleri etkileniyor. Bu ilaçları doktor kontrolünde almalı, meme ultrasonunuzu yaptırmalısınız. Tedaviye başlamadan önce de mutlaka bir check up’a girmelisiniz.

Yumurtalık kisti mi?

18 yaşındayım, polikistik over’im var. Bana ilaç verip yolluyorlar. Geçen ay adetimde beyaz kan pıhtısı vardı. Yumurtalık kisti mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık kistleri rahim yoluyla adet gibi atılmaz. Bu sebeple gördüğünüz yapı yumurtalıktan kaynaklanıyor olamaz. Sizin polikistik over sendromu hakkında yeterince bilgilendirilmediğinizi görüyorum. Bu kronik bir hastalık ve kesin kontrolü mümkün değil. Yani hastamızın en çok şikayeti hangi yöndeyse onu iyileştirme ya da daha doğru bir deyişle kontrol altına alma yoluna gideriz. Doktorluk en başta iletişimdir. Sizi rahatlatacak ve sorularınıza cevap verecek bir hekimle kendinizi daha iyi hissedeceğinizi düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder