Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşam şeklinizi değiştirirseniz...
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam şeklinizi değiştirirseniz...

Haberin Devamı

HPV bir kez vücuda girerse çıkmıyor, siğillerle kendini gösteriyor. Tedavi edilseler de bağışıklık sistemi güçsüz kalınca yine çıkıyorlar. Bu nedenle yaşam şeklinizi değiştirip düzenli, sağlıklı beslenin ve spor yapın...

Yenileri çıktı

29 yaşındayım. Dondurma işlemi yapıldı, genital bölgedeki siğillerim geçti. Onlardan farklı olarak başka siğiller çıktı. Doktorum krem verdi. Acaba bu krem işe yarar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vücuda HPV girdiği zaman ne yazık ki ömür boyu kalır. Bağışıklık sisteminiz güçsüz kaldığında aktif hale geçer ve siğiller nüks eder. Size verilen krem, yakma veya dondurma işlemleri sadece siğillerin o an için geçmesini sağlar, HPV’yi yok edici etkileri olamadığından bir süre sonra tekrar yeni lezyonların çıkma riski vardır. Krem uzun süre (4-6 hafta) kullanıldıktan sonra etkisini gösterir. Eğer “Usanmadan uygularım” derseniz siğillerinizi geçirecektir. Size önerim sağlıklı beslenmeniz, spor yapmanız ve sigara ile alkolden uzak durarak bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya çalışmanızdır.

Endişeliyim

33 yaşındayım. Vajinamda siğiller vardı. Doktora gittim. Kültür, genetik test ve smear istedi. Birkaç tanesi çok büyük. Endişeliyim, acaba bir şey olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smear testinizin sonucunu takip edin. Siğillere neden olan HPV virüsü aynı zamanda rahim ağzına da yerleşerek yıllar içinde rahim ağzı kanserine yol açabilir. Siğiller kanserleşmez sadece kozmetik açıdan problem yaratır ve diğer bölgelere bulaşma riski vardır. Önerim bunları aldırmanızdır. Basit bir işlemle rahatlıkla alınacağı için korkmayın.

Tüp bebek denedik ama...

Eşimin sperm testinde 1-2 adet hareketli sperm bulundu. Tüp bebek denedik, hamile kaldım ama 7 hafta sonra alındı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin menisinde sadece 1-2 adet sperm bulunması yumurtalıklarında sperm üretimi konusunda ciddi sorun bulunduğunu gösterir. Bu üretim durmadan tekrar tüp bebek denemenizi öneririm. Aksi taktirde günün birinde menide sperm bulunamaz hale geldiğinde mecburen yumurtalıklarından biyopsi yapılarak sperm bulunmaya çalışılır. Hem eşinizin sperm sayısının çok düşük olması hem de bir gebelik kaybınız olması nedeniyle size ve eşinize genetik analiz yapılmasını tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder