Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşınız ileriyse vakit kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Yaşınız ileriyse vakit kaybetmeyin

Haberin Devamı

Çocuk isteyen kadının yaşı ileriyse vakit kaybetmeden konunun uzmanına başvurması gerekiyor. Doktorunuz sizden adetinizin ikinci günü bazı testler isteyecek, ardından ultrasonla muayene edecek, yumurtalık rezervinizi ve durumunuzu değerlendirip yol gösterecektir.

Bebeğe zarar verir mi?

35 yaşında, 5 aylık hamileyim. Doktorum test sonuçlarıma baktı ve amniyosentez önerdi. Bu işlem bebeğime zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, amniosentezi genellikle bebeğinde genetik bir bozukluk riski olduğunu düşündüğümüz annelere öneririz. İşlemi yapacak kişinin deneyimi önemli olup işleme bağlı bebeğin düşme riski 200-300’de 1 kadında görülür. İyi ellerde yapıldığında bebeğe zarar gelmez ama dediğim oranda bebeğin düşme riskini artırır. Önerim perinatoloji denilen yüksek riskli gebelikler konusunda uzman bir hekime başvurmanızdır.

Anne olmak istiyorum

40 yaşındayım, bebek istiyorum ama olmuyor. Yumurtlama için bir ilaç kullanıyorum. Bu arada ateş basıyor. Hangi testleri yaptırabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 bizim için vakit kaybedilmemesi gereken bir yaştır. Ateş basmaları yumurtalık rezerviniz azalmaya başladığı için oluyor olabilir. Buna bakıp menopoza yaklaşıyorsunuz demek doğru olmaz. Östrojen değerinizin de tek başına anlamı yoktur. Adetinizin ikinci günü FSH ve östrojenin birlikte bakılması daha bilgi verici olur. Bu testleri yaptırırken AMH denilen yumurta rezervinizin başka bir göstergesi olan kan testini de yaptırın. Önerim bunlardan önce üreme tıbbı konusunda deneyimli hekime başvurmanız. Muayenede ultrasonda antral folikül dediğimiz yumurta rezervinizin en doğru göstergesine bakılması uygun olacaktır.

Test ne zaman yapılmalı?

37 yaşındayım. AMH hormon testi yaptırmak istiyorum. Acaba adetin kaçıncı günü gidilmeli? Bir de her ay adet görmek kadının her ay yumurtladığının göstergesi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH testi adet döneminin herhangi bir zamanında yapılır. Aç veya tok olmak fark etmez. Genellikle 1.5’in üstünde olması kadının yumurtalık rezervinin iyi olduğunu gösterir. Yine de en çok güvendiğimiz rezervi gösteren yöntem ultrasonda yumurtalıklardaki antral folikül denilen taslak yumurta sayısıdır. Bunu da deneyimli bir göz çok rahat anlayabilir hatta AMH testine bile gerek kalmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder