Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşınız ileriyse anne olmak için vakit kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Yaşınız ileriyse anne olmak için vakit kaybetmeyin

Tüpleri bağlanan kadının normal yoldan gebe kalması mümkün değil. Ya ameliyat olacaksınız ki risk biraz fazla. Ya da tüp bebekle anne olacaksınız. Yeniden anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden doktora gidin.

İkinci kez deniyoruz

İkinci kez tüp bebek tedavisine başladım. Prolaktinim 50 çıktı, ilaç kullanıyorum. Testler sorunsuz, rahim ultrasonu temiz. Her ihtimale karşı histereskopi yapıldı. Rahim çentiklendi. İğneler yapıldı, 5’inci günümde yumurtalık kontrolüm vardı. Rahim duvarı kalınlığı 12.60 çıktı. Doktorum bunun 10-12’nci günde olması gerektiğini söyleyip tedaviyi dondurulmuşa çevirdi. Başka ilaçlar verdi, onlara başlayacağım.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlayamadığım şu: Madem rahim ultrasonu temiz, niçin histeroskopi yapıldı? Histeroskopi bir ameliyat ve her ihtimale karşı diye yapılmaz. Rahim filmi çekilir, rahim ve tüpler normalse gereksiz müdahalelerden kaçınılır. Rahminiz niçin çentiklendi? Böyle bir müdahalenin gebelik ihtimalini artırdığına yönelik kesin hiçbir kanıt yoktur.

Tam tersi rahime deneyimsiz ellerce yapılan her tedavi ona zarar gelmesine yol açar, gebelik ihtimalini azaltır. Bu yöntemin faydası olsaydı dünyada rahmi çizilmeyen kadın gebe kalamazdı. Önerim bu tedaviniz de başarısız olursa daha fazla vakit kaybetmeyin, başka bir hekime başvurun.

Tüplerim bağlandı

36 yaşındayım, bir çocuk sahibiyim ve tüplerim bağlandı. Şimdi bebek istiyorum. Adetlerim düzenli.

  1. Gebe kalma şansım var mı?
  2. Hangi yöntemlerle gebe kalabilirim?
  3. Yaşımdan dolayı riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumda tüpleriniz bağlandığı için normal yollarla gebelik şansınız yok. Sizin durumunuzda birinin gebe kalabilmesi için 2 yöntem var. Birincisi; tüplerinizi mikrocerrahi yöntemle tekrar açtırmak. Bu yöntemin başarı şansı epey düşük olduğu gibi dış gebelik riskinizi de arttırır. İkinci yol ise direkt tüp bebek yaptırmak. Yaşınız iyi. 40 yaşına kadar gebelik oranları tüp bebekte yüksek. Kesin kararlıysanız vakit kaybetmeyin.

40 günde bir adet görüyorum

24 yaşında, bekar kızım. 12 yıldır adet oluyorum. Son 1 yıldır adetlerimin arası 40 gün ve 3 gün sürüyor. İlk gün çok ağrılı geçiyor. Ağrı kesici kullanıyorum. Ayrıca öncesinde ve sonrasında siyaha yakın lekelenmeler oluyor. Meme ucumun çevresinde tüyler var. Beni nasıl yönlendirebilirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetinizin başlama yaşı normal. Adetleriniz 40 günde bir olmaya başlamış. Önerim bir kadın doğum uzmanına gidip ultrason yaptırmanız. Yumurtalıklarınızda polikistik over dediğimiz bir görünüm var mı bakılmalı ve tüylenme için hormonal analizler yapılmalı. Son 1 yılda kilonuzda artış olmuşsa bu bile adetlerinizin düzeninin bozulmasına yol açmış olabilir. Sorun ancak muayene sonrası söylenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder