Opr. Dr. Hande Akbaş Yeniden anne olmak isterseniz
HABERİ PAYLAŞ

Yeniden anne olmak isterseniz

Tüplerin bağlanması geri dönüşü olmayan bir işlem. Yeniden anne olmak isterseniz tek şansınız tüp bebek. Bu nedenle yaşınız 35’ten gençse farklı doğum kontrol yöntemleri kullanarak korunmayı deneyebilirsiniz.

Aşılamaya şans verilmedi

35 yaşında 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz. Yumurta rezervimin çok çok azmış. Eşimde de hareketli sperm yok. Aşılamaya şans verilmedi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır çocuğunuz olmadığı için tüp bebek yöntemine başvurmanızı öneririm. Yaşınız 35 olduğu için geçen zamanda rezerviniz daha da azalacak.

Haberin Devamı

Eşinizin sperm hareketliliğinin sıfır olması nedeniyle her ne kadar tüpleriniz açık olsa bile aşılama ile vakit kaybetmeyin. Tüp bebek yönteminde bile yüzde 100 başarı yok. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça gebelik ihtimali azalır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artacaktır.

Tüplerimi bağlatsam mı?

27 yaşındayım, 3’üncü sezaryendan sonra tüplerim bağlatsam çocuk sahibi olmamak dışında bir sıkıntı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, benim yaklaşımım kadın 35 yaşından gençse tüp bağlamak gibi geri dönüşümsüz bir işlemi yapmamak. Yaşınız çok genç ve hayatın ne getireceğini bilemiyoruz.

İleride tekrar çocuk istediğinizde ne yazık ki tüp bebek yöntemi dışında hamile kalabilme ihtimaliniz yok. Benim size önerim spiral veya doğum kontrol ilacı kullanmak gibi kalıcı olmayan yöntemleri denemeniz olacaktır.

Korunmak sorun yaratır mı?

2 yıllık evliyiz ve 1 yıl daha korunmak istiyoruz. Uzun süre korunmak çocuk yapmaya engel olur ya da zorlaştırır mı? Yumurtam tembelleşir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve yumurtalık rezervinizi bilmiyorum. Normal şartlarda kadın ve erkekte problem yoksa 1 yıl daha korunmanız sorun yaratmaz. Tabii ki bu kadının yaşının 37’nin altında olduğu koşullar için geçerlidir. Çünkü bu yaştan sonra kadınlarda üretkenlik giderek azalır.

Önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olarak yumurta rezerviniz hakkında bilgi alın. Beklemenizin engel olup olmayacağını öğrenebilirsiniz. Ancak unutmayın ki şu an ne kadar normal olsa bile tüm kadınların yaşla beraber yumurta rezervi azalır.

Haberin Devamı

Çocuğum olacak mı?

Üç yıllık evli kadınım. Çocuğum olmuyor. Doktora ilk gittiğimde kistlerimin olduğunu söyledi. Doğum kontrol hapı verdi, kullandım. Kistlerim yok oldu. Bu sefer yumurta boyutunun küçük olduğunu söyledi. İlaç verdi ama ultrasonda yumurtanın hiç büyümediğini, diğerinin de çok yavaş büyüdüğünü söyledi. Çocuğum olmayacak mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama anlattığınız hikayeye göre yumurtalık rezerviniz azalmış görünüyor. Size önerim çocuk sahibi olup olamayacağınızı anlamak amacıyla lütfen üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana vakit kaybetmeden başvurmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder